Израелските учени работят върху бърз тест за COVID-19, но засега не е постигната необходимата надеждност, затова в страната се масово се прилагат PCR-тестовете като единствено средство, доказващо заразяване с коронавируса. Здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество за тестване за населението, но при възможност ще изпрати тестове на България.

Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Двамата лидери, които разговарят за пореден път само в рамките на месец, обсъдиха актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерките за справяне със заболяването.

Във фокуса на разговора бе значимостта на надеждните диагностични методи и начините на лечение, водещи до добри резултати при пациентите с коронавирус.

"COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света. Затова настоящият период изисква единство, солидарност и силна отдаденост за спасяването на живота и здравето на гражданите, както и за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът запозна израелския си колега с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия. "Наши фирми произвеждат защитни облекла, които покриват изключително високи изисквания за сигурност и надеждност. Те вече са при българските лекари, сестри, лаборанти и служителите, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19", посочи той.

Министър-председателят отбеляза, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас бяха създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас.

Премиерът представи мобилно приложение за борба с корорнавируса, което струва 3 лева
Обновена

Премиерът представи мобилно приложение за борба с корорнавируса, което струва 3 лева

Мобилното приложение показва здравното състояние на всички граждани

"Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично.

В хода на разговора двамата лидери изразиха надежда, че мобилизацията на световната медицина скоро ще даде резултат и COVID-19 ще се превърне в преодолимо заболяване.

Друг акцент в разговора на Борисов и Нетаняху бе важността на приложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

"Само така можем да опазим здравето на гражданите ни, колкото и трудно да ни е в момента", изтъкна българският премиер.

Пред Нетаняху Борисов подчерта, че паралелно с действията по отношение на здравеопазването, правителството активно работи за подпомагане на най-засегнатите сектори за преодоляване на социално-икономическите последици. "Тук ще ни е нужен много силен отговор, за да може да си върнем предишния начин на живот", посочи Борисов.

Припомняме, потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 503. Починалите са 17, като 3 от случаите са от днес. Двама пациенти починаха в УМБАЛ "Света Анна" - мъже на 54 и на 86 години. По-рано бе съобщено, че в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е починала 48-годишна жена.

Минахме 500 установени с коронавирус: 503

Минахме 500 установени с коронавирус: 503

Трима пациенти починаха през днешния ден