Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии и работата му да бъде разделена - комисии, сесии и парламентарен контрол. Предложението изхожда от "Има такъв народ" и председателката на Народното събрание Ива Митева.

Тепърва предстои да се обсъжда как да се организира работата на парламента, а от ИТН дават пример с други държави, където се редуват седмица за пленарна зала и седмица за комисии. Целта е да се направи работата по-ефективна, да се остави време за задълбочено обсъждане, а не да се законодателства на крак.

"Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но искаме да кажем, че Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите", казва Митева, цитирана от 24 часа.

Със сигурност обаче блиц контролът на министрите и парламентарният контрол ще се запазят, като дори се предвижда актуалните въпроси да не могат да бъдат отлагани.

В миналото Народно събрание бе прието на всеки три месеца в парламента да се изслушват тримата големи в съдебната власт. Сега обаче бе прието председателите на ВКС и ВАС да се изслушват веднъж годишно. Главният прокурор обаче ще трябва да се явява на всеки три месеца.

До една минута да бъде ограничено отношението към председателя и начина на водене на заседанието, а той да може да отговаря също само за толкова, решиха още депутатите. Досега процедурата бе две минути.

Промени ще има и в постоянните комисии на парламента. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две. Комисията по туризъм ще бъде самостоятелна, а в обхвата на тази по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията. Отделно ще има и комисия по електронно управление и информационни технологии. Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за срс-ата. Подкомисии ще има и в тази за околната среда, която ще е за зелена политика. Друга подкомисия ще следи изразходването на европейските средства. Отделна ще е и комисията за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека.

Депутатите мислят върху президентски избори от 22.10 до 22.11

Депутатите мислят върху президентски избори от 22.10 до 22.11

Няма краен срок за становищата

Отпада и възможността за т.нар. спадащ кворум в парламентарните комисии. Досега ако след старта на заседанието кворумът не е налице, комисията можеше да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове. Това вече няма да е възможно.

Освен това гласуване задължително ще трябва да е лично. Установена практика досега бе, ако има четирима представители от партия, а трима не могат да присъстват в комисия, четвъртия да изразява и техния вот, а той да бъде включван в крайното гласуване.

Народните представителите, които напуснат парламентарната си група и останат като независими в парламента, вече няма да губят местата си в парламентарните комисии, решиха още депутатите.

Общественото обсъждане за законопроектите на депутатите, което бе въведено с правилника в 45-ия парламент остава. То обаче няма да е на принципа на това за проектите на Министерския съвет. Причината е, че процедурата обикновено е бавна - отнема до 3 месеца, а и е "на ръба на конституцията", защото така се спъва правото на законодателна инициатива на народните представители, обясни пред журналисти Митева. Сега обществено обсъждане ще има, но то ще е преди първото четене на закона. Тоест преди той изобщо да бъде внесен в парламента. На заседанието на ресорната комисия пък ще могат да присъстват всички заинтересовани страни и да участват в дискусията.

Решихме и консултативния съвет по законодателство да се замени със съвети по конкретни теми. Като в тях ще влязат специалисти от теорията, практиката и гражданското общество. Така по-всеобхватно ще се гледат съответните проблеми, обясни Митева.

Ива Митева ще председателства и 46-то Народно събрание

Ива Митева ще председателства и 46-то Народно събрание

Антон Кутев и БСП тестваха гласуването на правителство