НФСБ настояват за по-строги наказания за тежки нарушения при пътнотранспортни произшествия. Днес те внесоха в Народното събрание законопроекта, който предвижда промени в Наказателния кодекс.

По-строгите санкции са за случаите, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотици. Сурово ще се наказват и случаите, когато е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, както и при бягство от местопроизшествието, шофиране без книжка, или причиняване на смърт на пешеходна пътека.

Наказват вече и пътниците, возени от пиян шофьор

Наказват вече и пътниците, возени от пиян шофьор

Носим солидарна отговорност заедно с водача

От НФСБ настояват в тези случаи наказанието "лишаване от свобода" да се завиши - от досегашните от 3 до 15 години да се предвидят от 5 до 20 години, а в особено тежки случаи - лишаването от свобода, вместо от 5 до 20 години, да стане от 10 до 30 години.

Целта на предложеното изменение на Наказателния кодекс е да се постигне по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деяния, при които се извършват тежки нарушения на правилата за движение по пътищата, които са животозастрашаващи и дори често се стига до отнемането на човешки животи, посочват народните представители от НФСБ.

Година и половина затвор за шофиране без книжка

Година и половина затвор за шофиране без книжка

Осъденият има 7 предишни присъди