Макар че „не искаше", вътрешният министър и зам. лидер на ГЕРБ Цветанов остро настъпи президента Първанов.

Това стана в централата на ГЕРБ, където вицепремиерът представи последната „порция" кандидати на ГЕРБ за кметове.

„Мисля, че сме в процес на предизборна кампания за президент на страната, а не в кампания за изпращане на сегашния президент. Моля ви не ме карайте да коментирам Гоце по начин, по който не смятам, че трябва да го правя", заяви в началото Цветанов.

Той бе помолен да отговори на коментарите на държавния глава, че химнът на предизборната кампания на ГЕРБ е изплагиатстван и звучал прекалено социалистически, както и това, че предизборното мото на управляващите „Градим България" звучало респектиращо, но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг „Строим за родината". На мен онова старото ми действаше по-въздействащо, заяви вчера Първанов.

„Това е част от историята на България с 10-годишното присъствие в президентската институция на агента на Държавна сигурност", продължи обаче Цветанов.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ призова вниманието да се концентрира върху политиките и посланията на всички кандидат-президентски двойки. „За мен това е важно - какво ще изберем за бъдещето на България, а не това, което имахме днес със сегашния президент", коментира още той.

„Това, което ще направи като изпълване със съдържание на президентската институция, ще го видите в мандата на президентската двойка от партия ГЕРБ, защото искаме да имаме спазване на Конституцията и уважение на българския парламент, все пак сме парламентарна държава", убеден е Цветанов.

По думите му функциите на президента трябва да бъдат за консолидиране и консенсус във всички политики от национално геостратегическо значение.

„Президентът на България трябва да отваря врати. Вие ми говорите за президент, който, кажете ми колко врати отвори в десетгодишния си мандат. Той на моменти затвори, но не и да отвори", продължи Цветанов в коментара си по повод мандата на Георги Първанов.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ отправи апел към всички участници в кандидат-президентската надпревара да изградят кампания, която да бъде градивна и да са по-позитивни към това, което предстои да се случи.