Веднъж разговарях с Андрей Луканов и го питах: "Андрей, тук имаше едни неща, които исторически няма да издържат"... Той ми отговори: "Европа и Америка искат от нас да направим капитализъм, ще го направим и ние (комунистическата и номенклатурната върхушка, б.р.) ще бъдем капиталистите."

Това подчертава в свой анализ за БГНЕС бившият политически съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров, по повод 25 години от рухването на Берлинската стена и последвалото само ден след това (на 10 ноември 1989 г., б.р.) сваляне от власт на Живков.

По думите на Чакъров, след като започна преходът държавната собственост останала беззащитна и била дамгосана като неефективна, паразитна. И номенклатурата видяла в това начин да я осребри.

"Ругаеш комунизма, плюеш по ДС и осребряваш това си поведение, получаваш "тлъсто дробче" - осъществяваш приватизация, ставаш депутат, дават ти проект да спечелиш, придобиваш хотел, взимаш концесии и т. н. Това е механизмът", коментира Чакъров.

Очевидно е, изтъква той, че у нас капиталистите не бяха от средите на естественото предприемаческо развитие. Те са политически назначения и трябва да докажат своята партийна привързаност и принадлежност - непременно антикомунистическа. После - да осребрят своя антикомунизъм.

Това било в България скритото наследство, което българинът 25 години не можел да осъзнае. Не му казали също, че благата на капитализма ще са само за няколко хиляди души.

"И, забележете, кой е лозунгът днес на партиите: Да вземем от всичките, да дадем на нашите. Системата така работи. Не виждам основания за голям оптимизъм. Но първото нещо, което българинът трябва да направи, е да запази самообладание. Загубим ли го - всичко сме загубили. Мисля, че се активизираме само тогава, когато влезе чужда армия на нашата земя. А когато сме застрашени ставаме смели", подчертава бившият политически съветник на Живков.

Чакъров също така отчетливо реабилитира в коментара си 33-годишното еднолично управление на Тодор Живков, в което България постигнала редица успехи, като например, че населението нараснало от 6,5 млн. души, при идването му на власт, на 9 млн. души при свалянето му от власт.

Към 10 ноември 1989 г. средната продължителност на живот за жените била 77-78 г., а при мъжете - 76 г., докато в днешно време и при двата пола у нас били отнети към 7-8 години.

Според Чакъров преди 25 г. българинът на глава от населението се хранел и консумирал 81 кг месо на година. Сега българинът консумира между 15 кг и 20 кг месо. Същото било с млечните произведения, с плодовете и зеленчуците и др. Да не говорим за някои жестоки показатели - безработица, престъпност, самоубийства.