СДС се обявява за алтернатива на ГЕРБ. Това стана ясно от декларация на Националния съвет на СДС, приета с почти пълно единодушие.

Лидерът на партията Мартин Димитров обясни, че е помолил поне един от колегите си да се въздържи и действително декларацията беше приета с един въздържал се и 103 гласа „за".

В нея остро се критикува управлението на ГЕРБ най-вече за това, че ценностите на властта все повече се измерват с количеството СРС-та, а не се реална битка с престъпността; полицейските произволни акции са заменили гарантирането на гражданската сигурност и върховенството на закона.

Непрекъснатите скандали, подслушванията, отказът от реформи са само част от причините, които отдалечават българите от достойния живот в европейското семейство, пиеш още в документа. С декларацията се изразява и подкрепа на линията на СДС при вота на доверие, поискан от премиера.

Строежът на магистрали и вотът на доверие не дават отговор на важни въпроси за това има ли политически и икономически обвързаности на управляващите и кризата на държавността, се казва в декларацията.

Лидерът на СДС е категоричен, че изборът не е „Първанов или Борисов" и че алтернативата на днешното управление са именно „сините". „СДС е единствената алтернатива на ставащото. Ние сме готови да бъдем тази алтернатива", заяви той.

Според него СДС ясно са показали, че са еднакво отдалечени от БСП и от „Атака". ГЕРБ може да работи с нас по важните въпроси, но ги няма реформите и затова не се получава сътрудничеството, каза Димитров.

Запитан дали от БСП вече са поискали диалог, лидерът на „сините" заяви категорично: „Докато БСП продължават да бъдат основен двигател на ДС, няма да седнем на една маса с тях". На въпрос дали ще дойде момент СДС да се обяви ясно за опозиция на ГЕРБ, Мартин Димитров отговори, че ако се наложи, това ще бъде направено. „Засега мога да кажа, че СДС и „Синята коалиция" са на необходимата точна дистанция както от ГЕРБ, така и от БСП", добави Димитров.

Според него ГЕРБ са осъзнали цената на пропуснатото партньорство през тази година и половина. Той заяви, че ако ГЕРБ „сложи на масата" важни реформи, СДС са готови да работят заедно с тях. Димитров изрази неудовлетворение, че това не се случва. Той припомни, че СДС гласува „против" бюджетите на здравната каса и осигурителния институт.

Мартин Димитров заяви, че СДС „ще даде тон" за истински и конструктивен дебат. Сред упреците на Димитров към управляващите е и това, че икономиката вече дори не е тема в парламента.

По думите му Народното събрание се е превърнало в цирк, а не в сцена на прозрачен, принципен дебат. Парламентът вече е място, където се четат СРС-та, подправят се закони в полза на частни интереси, лобира се безогледно, приемат се закони без дебати и държавен бюджет без участието на министрите, заяви Димитров.

С декларацията се отправя и призив за издигане на достойни кандидати, които да върнат на българите свободата, контрола над собствения им живот. Мартин Димитров каза, че СДС и „Синята коалиция" ще търсят широко дясно обединение за предстоящите избори - по-широко от „Синята коалиция".

Мартин Димитров заяви, че през февруари предстоят консултации за дясната президентска кандидатура.