Никакъв натиск върху мен не ми е оказван нито за назначения, нито за уволнения, от никоя посока - нито от ляво, нито от дясно, нито от център. Това увери от парламентарната трибуна служебният премиер Огнян Герджиков в отговор на въпрос на червения депутат Жельо Бойчев.

Социалистът обвини премиера, че е излъгал обществените очаквания за резултати от ревизията на предишната власт. Червеният депутат поиска отговор дали някой му е оказал натиск за това.

Припомняме, че служебният премиер бе извикан извънредно, за да обясни за назначенията и уволненията в администрацията. Герджиков призна, че е изненадан от привикването и се е наложило цяла нощ да се подготвя за изслушването.

От ГЕРБ обвиниха служебния премиер Огнян Герджиков в чистка и лобистки интереси. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов попита защо са уволнени областни управители и променят ли се нормативни актове от служебния кабинет.

В отговора си от парламентарната трибуна Герджиков припомни, че в 39-ото Народното събрание той е контролирал кабинета. Не си представял, че ще дойде ден, в който той ще е на мястото на контролираните. Имайте го едно на ум, предупреди той депутатите.

В Министерския съвет няма нито една смяна, стана ясно от думите на Огнян Герджиков. Иначе имал право без предизвестие да уволнява областни управители. Герджиков направи грешка вместо управители каза представители. Пошегува се с грешката си и обясни, че Министерският съвет няма правомощие да уволнява депутати. За радост, изтъкна той.

Герджиков изненадан от привикването в парламента

Герджиков изненадан от привикването в парламента

Подготвял се е цяла нощ

Служебният премиер изреди смените в бордовете на дружества, смени в ръководства на болници. 263 освобождения от работа разписал вътрешният министър. От тях 11 са на ръководни кадри. Над 600 са новите назначения в силовото ведомство.

Няма смени на ръководни кадри в Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В Министерството на образованието и науката (МОН) също няма смяна на ръководни кадри. Имало свободно място за главен секретар. Назначен е служител след конкурс.

Дълъг списък си беше подготвил Огнян Герджиков. Времето, предвидено по правилник от 10 минути, не му стигна за пълен отчет.

Една от жертвите на Герджиков - Станислав Дечев, бивш областен управител на Хасково, поиска извинение от премиера заради изложените мотиви да се уволнят губернаторите на ГЕРБ. Огнян Герджиков се призна за виновен и поднесе исканото извинение.

Елена Йончева пък поиска обяснения за SMS-ите между Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Служебният премиер призна за разговори с него, но не си водел статистика. Такива разговори са полезни и необходими, подчерта той. В понеделник в Народното събрание той и Борисов ще говорят за проблемите с "Газпром". Повече на въпроси за SMS-и не отговарям, подчерта той.

Оказа се, че с Корнелия Нинова не е разговарял и нямало как тя да му влияе. Огнян Герджиков подчерта, че всеки министър е имал основание за смени по ресори.

Аз не съм Бойко Борисов, изтъкна лидерът на БСП и благодари на Герджиков, че е признал, че не са разговаряли. Червените имали едно участие в служебния кабинет - на Деница Златева.