"След завършването на процеса в Обединените нации, нито България, нито която и да било друга държава в света може да ни казва какъв език говорим. Това е наша работа и в този смисъл Договорът за приятелство всъщност казва, че ние очевидно имаме различия в контекста на историята, ще формираме комисия историците да разговарят за тези различия, а ние като политика и като правителства ще работим за бъдещето, ще сътрудничим и между другото ще имаме подкрепата на България за членство в НАТО, което се случи и сме благодарни за това, и ще имаме тяхната помощ на европейския път, член 2 от Договора за приятелство".

Това каза вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Никола Димитров в интервю за македонската агенция МИА.

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Въображаеми заплахи за идентичността, дезинформация с антибългарска, антигръцка и антиалбанска реторика

Политически чувствителни въпроси се решават по-трудно преди избори и по време на кампания, заяви Димитров в отговор на въпрос дали очаква напредък в разговорите с България след завършването на изборите, които се предвиждат да са през март.

В интервюто Димитров посочва, че Република Северна Македония има с България истински интерес за приятелство и за превъзмогване на различията. Според него въпросите, които поставя България, нямали правна основа.

Припомняме, България иска само да се спазват договорките от Договора за приятелство и добросъседство между България и РС Македония.

Дарихме училищни пособия на 105 деца с аутизъм от Северна Македония

Дарихме училищни пособия на 105 деца с аутизъм от Северна Македония

Инициативата е по проекта "Български коледни празници"

Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази 2021 година да премине така, като премина 2020 година, с неуспех в разширяването, заяви Димитров. Според Димитров Португалия, която е ротационен председател на ЕС, ще бъде заинтересувана да продължи усилията на Германия по отношение на разширяването. Берлин също декларира, че остава посветен на въпроса с разширяването на ЕС.