Въз основа на вече заявената подкрепа за първия мандат от ДПС и ИТН, според депутата от ПП/ДБ Никола Минчев, шансовете за реализиране на папката не изглеждат особено големи.

Това са 116 народни представители, които не са достатъчни. Въпреки това подкрепя може да се даде не само с гласове, но и с липса на такива при сваляне на кворума. И тези шансове обаче са малки, според Никола Минчев, който изключва възможност някои от депутатите на ПП/ДБ да дадат и по този начин глас за правителството на Мария Габриел.

"Не ми изглеждат добри перспективите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица", е мнението му, а за да стане през липсващи народни представители, това трябва да са девет души. "Струва ми се сложно, но да видим", коментира той в студиото на Нова телевизия.

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове за реализация, Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от БСП казаха, че прекратяват разговорите. Това може и да е случайно събитие, но Никола Минчев по-скоро се съмнява.

Минчев, който е и бивш председател на парламента, смята, че страната има нужда от редовно правителство. От ПП/ДБ обаче категорично затварят вратата за подкрепа на правителство с първия мандат - именно това е било заявено и по време на петъчната среща, която остана без коментар.

14-4-2 между ГЕРБ, ДПС и ИТН – формулата на кабинета „Габриел“?

14-4-2 между ГЕРБ, ДПС и ИТН – формулата на кабинета „Габриел“?

Делян Добрев очаква гласове от "Демократична България"

Депутатът от ПП/ДБ посочи, че целта на едно конституционно мнозинство е да постави фокус върху конституцията, тъй като тази седмица с изявите на главния прокурор Иван Гешев стана още "по-очевидно колко необходими са промените в Конституцията, в частта "съдебна власт". Взаимовръзката между политика и съдебна власт трябва да бъде прекъсната, а тя, като че ли, е заложена в настоящата конституция, най-вече през безотчетната и безконтролна фигура на главния прокурор", обясни Минчев.

По думите му дори препратката в думите на Иван Гешев към ДПС - партията, която в началото го е подкрепяла, а после го е предала - е скандална по своето съдържание. "Да кажеш, че са те предали", при положение, че не трябва да има изобщо такава връзка между главен прокурор и политическа сила - това не отговаря на никакви стандарти за правосъдие, категоричен бе Никола Минчев, който добави и че на никакви стандарти за правосъдие не отговаря и признатото от вътрешния министър Иван Демерджиев в пленарна зала наличие на десетки дела на трупчета.

Относно евентуален втори мандат, Минчев заяви, че все още не са обсъждани промени в проектосъстава на кабинета "Денков", анонсиран преди няколко седмици. Не изключва обаче да бъдат направени такива - "Дори да има някакви, те ще бъдат доста обосновани, с оглед работата, която целим да свършим", поясни той.