Премиерът Николай Денков е изключително радостен, тъй като е разбрал, че именно Мария Габриел ще ръководи преговорния екип от страна на ГЕРБ за осъществяване на ротацията. Денков сподели това в края на отчета си. На журналистите беше излъчен видеоклип, който описваше успехите на кабинета Денков/Габриел за първите девет месеца.

След прожекцията, както Денков, така и Габриел направиха кратък коментар.

Имаме ясното съзнание, че управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. Това, което винаги сме казвали с г-жа Габриел е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно."

Денков подчерта допълнително като особено важни успехи - зелената светлина за строежа на АМ "Струма", за 9-те месеца били построени 30 километра построени магистрални пътища, а през 9-те следващи месеци се очакват още между 60 и 90 километра магистрални пътища. Денков благодари за експедитивното поема на контрола на пристанище "Росенец", териториалните планове и осигуряването на 2.3 млрд. лвз за трите ключови региона.

В отчета си Денков се противопостави на лъжливите атаки спрямо правителството, а като пример даде последната фалшива такава новина за недокомплекта на хеликоптера за медицинско спасяване, която беше пусната вчера. Премиерът в оставка призова медиите да питат повече самото правителство.

Медиите могат да правят внушения, това не непременно е лошо. Например, за медицинския хеликоптер най-важното се оказа, че няма лебедка. При положение, че посрещаме хеликоптер за спешна помощ по въздуха. Имаше внушение с негативен оттенък. Имало е и такива с положителен. Да правите внушения е част от вашата работа, но не и представянето на факти, които не са верни. Конкретно по темата, Денков каза, че вторият и третият се очакват да са с лебедка.

"Имам причини да кажа това, което казах. Молбата ми е да се опитаме да си изградим повече доверие. Да поднасяме вярна информация на гражданите. Оттам-нататък всеки ще си преценява какви да бъдат внушенията", добави той.

По думите му е жалко, че опозиционните партии в Народното събрание нямат никаква позитивна програма за развитие на България, а вместо това се занимават единствено с критика, и то не градивна такава.

"Но понеже нямат и такива аргументи, използват обиди, епитети, с което не помагат на никого. На това ниво никога не съм слизал, няма и да сляза. Част от партиите, които подкрепят правителството, също го критикуват. Надявам се, че г-жа Габриел ще има по-позитивна среда в това отношение. Когато едно правителство си свърши работата, това е от полза за много хора, и е добре да го видим", посочи акад. Денков.