Бившият министър на отбраната Николай Ненчев възрази срещу разрешението руски оръжия да преминат през въздушното пространство на България, визирайки ракетните комплекси С-400 и "Панцир", транспортирани до Сърбия. Той напомни, че по време на мандата му като министър Москва е оказала натиск срещу страната, за да бъдат пропуснати нейни самолети към Сирия, но тогава не е дадено разрешение.

"По време на моя мандат, като министър на отбраната, Русия поиска нейни военни самолети да преминат през въздушното ни пространство в посока и крайна дестинация Сирия. Тогава заедно с външния министър - Дани Митов - отказахме и те, въпреки заплахите, не преминаха! Сега защо?!" - написа Николай Ненчев в профила си във Фейсбук.

Прелетелият над България руски военен самолет е имал разрешение

Прелетелият над България руски военен самолет е имал разрешение

Той е превозвал зенитни ракети С-400 към Сърбия за учение

Припомняме, Министерството на външните работи съобщи, че е било издадено разрешение руски военно-транспортен самолет да превози въоръжение и личен състав към Сърбия. Това е станало във връзка със съвместното учение "Славянски щит", проведено от сръбски и руски военни.

Днес от Атлантическия съвет на България също разпространиха критична позиция във връзка с решението на властите да пропуснат руските оръжия през въздушното ни пространство.

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

С оглед на принадлежността ни към системата за колективна сигурност на НАТО…