Днес има воля да се смени моделът, който обслужва задкулисието, но не по-малко важно е кой ще гарантира тази смяна. Такава позиция изрази бившият министър на отбраната и председател на БЗНС Николай Ненчев.

"Призовавам да насочим вниманието си към идеята за политически проект, в който да бъдат събрани личности и политики, за които почтеността не е намерение, а доказана категория и основна цел за работа в полза на обществото. Хора, които са способни да изповядват социалните интереси и да преодоляват дори себе си в полза на голямата цел и общия за нацията ни интерес - да се преборим с мафията." - напис атой в профила си във Фейсбук.

Пълният тест, без редакторска намеса:

За промяната и отговорността! 

В тези дни на радикални действия и заявено желание за промяна, чуваме една важна за обществото теза, без значение как ще я наречем - Рестарт на системата, Нов обществен договор, нова конституция, преучредяване на отношенията държава - общество. Ако има базисен консенсус, той се състои в признатата от всички необходимост от промяна. Всички ние трябва да направим така, че викът на бунта да промени системата в интерес на хората, а не да оставим отново олигархията да мутира и превзема държавата отвътре и отвън.

Промяната трябва да има за цел да направи отношенията в обществото по-справедливи, а отношенията с властта по-почтени. Основата идея е общественият интерес да бъде отразен във властта на републиката ни и да бъде провеждан, чрез институциите.

От години общественото мнение твърди, че задкулисието превзема държавата, че олигархията пленява институциите й, а властта е принуждавана да обслужва точно тези интереси в противовес на социалните искания и очаквания. Политиката непрекъснато е подчинявана на корпоративни интереси, като й се изземват функциите да представлява на публично ниво различните групи в обществото. Партиите и самите политици бяха подчинявани, а понякога целенасочено създавани, за да защитават интересите на бившите служби, групировките, олигарсите и неизменното задкулисие на прехода, което сменяше персоните, но работеше в един и същ порочен и вреден за държавата модел.

Днес обществото ни разбира порочността на системата и открито говори за смяна на модела. Хората вече разбират, че смяната на партиите във властта не възпрепятства натиска на олигархията, а под различна форма продължава да я обслужва. Позитивното днес е, че има воля да се смени модела, който обслужва задкулисието.

Не по-малко важно е кой ще направи и гарантира тази смяна. Това е залогът и народът го знае.

Необходими са хора, които могат да служат и защитават националния интерес. Хора, които са готови да използват властта единствено, за да представляват исканията на хората в институциите. Дошло е време за големи и дългоочaквани надежди. Всички идеи за лустрация, за избор на нови състави на контролните държавни органи, за ново съотношение и процедури, за промени в парламентарния ред до конституиране на съдебната и прокурорската власт, трябва да се въплътят в човешката и политическата ни воля.

Задкулисието ще се съпротивлява. Ще впрегне целия си политически и икономически ресурс, за да запази властта и позициите си. Ще ни внушава, че няма кой, че усилията ни са безсмислени. Решение винаги има!

Призовавам да насочим вниманието си към идеята за политически проект, в който да бъдат събрани личности и политики, за които почтеността не е намерение, а доказана категория и основна цел за работа в полза на обществото. Хора, които са способни да изповядват социалните интереси и да преодоляват дори себе си в полза на голямата цел и общия за нацията ни интерес - да се преборим с мафията. Личностни, които са доказали, че могат да носят тежка отговорност и да дават път за развитие и на младите, като застанат до тях и гарантират поведението им във властта.

Убеден съм, че промяната може да се направи от авторитети, които да застанат с името си и волята си, като гарант срещу поредната злоупотреба с власт, която се готви от няколко задкулисни и чужди центрове.

Свидетели сме как олигархията се готви за поредното си завоевание, чрез енергията на протестиращите, като издига каузите ни за знаме, под което да реализира новите си схеми за източване на държавата. В тази ситуация трябва ние да поведем битката срещу мафията и да вярваме в собствените си сили, а не да чакаме помощ отвън! Убеден съм, защото познавам смели хора с висок дух и силна вяра в националната ни кауза от различни области на обществения и политическия живот на страната. Хора, които са готови да поемат отговорност и са доказали, че няма да се изкушат от облагите на властта, които имат уменията да бъдат лидери. Хора с достойнство и отговорност, такива каквито ги познаваме от публичния живот.