Обединение ,,Върба Батанци'' АД е новият собственик на Горубсо Мадан. Това стана ясно късно в петък вечерта след близо три часа преговори.

Настоящият концесионер прехвърля дълговете на предприятието на Николай Вълканов, представляващ „Минстрой холдинг” и бивш вицепрезидент на Мултигруп.
"Върба Батанци" е създадено  между "Минстрой холдинг" и "КЦМ - Пловдив" преди три години.

"Той (Вълканов, б.р.) се оправя с банката-кредитор - Първа инвестиционна банка", обяви премиерът Борисов, който се включи в преговорите за съдбата на предприятието в късния следобед след като преговорите не бяха доведени до успешен край и работниците заплашиха да блокират пътищата в понеделник.

 

"И “Горубсо-Мадан”, и ОЦК “Кърджали” имат изключително светло бъдеще. Имат технологии и нови машини, които са залог за това" - коментира премиерът.

Възможно е още днес да бъдат изплатени забавените заплати на работещите в "Горубсо", въпреки че СИБАНК и ДСК не работят в събота.
Борисов е помолил банките да отволят офисите си и да заверят с необходиманта сума за заплати сметките на работниците - 1.5 млн. лв.

Борисов допълни, че е помолил двете банки - СИБАНК и ДСК, където са картите на работниците, по които получават заплатите си, тъй като те не работят утре (събота, б.р.), да дойдат техните служители да пуснат системата „Борика", и да ги захранят.

"Господин Луканов и Вълканов са ми обещали, че още утре ще заверят необходимата сума 1,2 милиона лв. Надявам се двете банки да проявят разбиране и още утре работниците да получат парите си", добави премиерът.

Според подписаните документи обединението става собственик на „Горубсо Мадан" и ще изплати всички задължения на дружеството, след като по силата на сделката Валентин Захариев е прехвърлил задълженията си на Николай Вълканов.

С фалстарт започна медийните си изяви новият икономически министър Делян Добрев.

След като беше свикал извънреден брифинг в 16.00 часа по казуса Горубсо-Мадан, Добрев се яви с леко закъснение пред строените пред кабинета му журналисти и обясни, че се е надявал към 16.00 часа случаят да бъде разрешен, но преговорите все още продължават и не се ангажира да прогнозира кога и каква ще е развръзката.

„В момента, в който имаме развръзка, ще съобщим", посочи тогава министърът на икономиката.

„На този етап всички са близо до сключване на сделка, но още не е окончателно", каза Добрев и добави, че не знае коя фирма колко предлага. Знаел, че е факт, че фирмите не са се отказали.

Добрев каза, че очаква до няколко часа повече информация. По думите му другият вариант вместо преговори с инвеститори не е изход и поясни, че би трябвало да се обяви несъстоятелност, което означава, че работниците ще си вземат парите от гаранционния фонд и би трябвало да се обяви търг за нов концесионер, което отнема много време, не са изключени и обжалвания.
Затова се направи всичко възможно за позитивно развитие на казуса чрез преговорите, поясни той.

Помолен да посочи кои са капаните, които му е заложил неговият предшественик Трайчо Трайков, Добрев категорично отказа коментар.