"Бойко Борисов обещава, но след това не изпълнява - това е тежък грях в политиката", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова пред НоваТВ. Допълни, че министър-председателят "не уважава институциите и държавността, което е катастрофално за един премиер".

"Той не споделя пред парламента плановете си и ангажиментите, които поема. А България все пак е парламентарна република", смята тя.

По отношение на мажоритарния вот, БСП предлага 120 от народните представители да се избират мажоритарно, а останалите пропорционално. "Според нашия план човек може да гласува и само мажоритарно, ако реши. Предлагаме обаче смесена избирателна система, защото на референдума не всички се обявиха "за" изцяло мажоритарния вот"

БСП подкрепя и идеята за намаляване на партийните субсидии. Но не на 1 лев за всеки получен глас, както бе записано във въпросите на референдума, а на 5-6 лева от сегашните 11.

Пленумът на БСП прие проекта за смесена избирателна система

Пленумът на БСП прие проекта за смесена избирателна система

Частични избори при прекратяване на мандата на мажоритарен кандидат...

Нинова е категорична, че политическата класа няма воля да се пребори с корупцията. БСП застава зад идеята на президента Румен Радев за създаване на независим орган, който да изкорени корупцията от високите етажи на властта.

"Трябва да намерим 15 души в държавата, които да бъдат абсолютно независими и добре платени. А самият закон лесно се пише", твърди Нинова. Тя смята че партиите, включително БСП, не са "достатъчно активни по темата за съдебната реформа".

"Имаме желание и воля всички, които са пристъпили закона да си получат наказанията. Искаме това да стане с налагането на бързите и справедливи производства. Съдии трябва да се водят само от закона, а не да взимат решения по политически, икономически или други причини", смята Нинова.

БСП иска да придобие от държавата правото за ползване на паметника на връх Бузлуджа за най-малко 10 години. "Първоначално искаме да го консервираме и да спрем разрухата. След това ще съберем екип от архитекти, които да го реставрират. Ще открием и дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията."

Тя потвърди, че до края на годината левицата ще има и собствена телевизия. "Това е единственото обещание, което съм дала и все още не съм изпълнила", долни тя.