Националният съвет на БСП одобри законопроект за Изборен кодекс, д който се предлага смесена избирателна система, съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова след проведения пленум на "Позитано 20".

По думите й, БСП е изключително последователна в политиките си, включително и по тази тема.

Нинова изтъкна, че смесената мажоритарно-пропорционална система дава възможност да се отговори на очакванията на хората, показани на референдума, но и да се запазят държавността, институциите и парламентаризмът в България.

"Изчакахме политическия театър, който ГЕРБ разиграха с внасянето на референдума", каза Нинова.

Червеният лидер обвини управляващите в злоупотреба с народната воля.

Тя добави, че с този законопроект БСП отговаря на обвиненията, че "блъфират" за наличието на законопроект. Нинова изтъкна, че върху промените е работила професионална работна група, в която имало експерти не само от БСП, но и външни специалисти.

БСП подготвя собствена телевизия

БСП подготвя собствена телевизия

Проектът ще бъде готов до октомври...

Още следващата седмица парламентарната група на БСП ще внесе законопроекта в парламента. Ще бъдат иницииран и широк кръг разговор по системата за избори.

Нинова представи предлаганите от БСП промени. Броят на депутатите не се променя - те остават 240. Идеята е да бъдат 120 мажоритарни и 120 пропорционални.
Предвиждат се два вида бюлетини - единият за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите, и отделна бюлетина за мажоритарен вот.

В законопроекта е записано право на разпределение на мандати имат партиите, преминали бариерата от 4%.

Предлага се, в случай на предварително прекратяване на правомощия на мажоритарен кандидат, да се прави повторен частичен избор само за този регион. Според приетия документ, такъв вот няма да се организира, ако до края на мандата на действащия парламент остават 6 месеца или по-малко време.