Лидерът на БСП Корнелия Нинова остава на поста. Вътрешната опозиция в партията не можа да надделее над ръководството. На пленума на левицата бе прието предложението на Нинова - да се проведе партиен конгрес на 11 и 12 февруари.

Тогава ще се обсъди модернизираната програма на партията, но не и избор на ново ръководство на партията. Мнозинството в Националния съвет на БСП реши червените да влязат в преговори за съставяне на правителство с втория мандат, а именно на ПП. Преговори с ГЕРБ и ДПС няма да се водят.

След заседанието на Националния съвет Корнелия Нинова даде пресконференция, на която представи взетите решения: 

  1. БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ,  ДПС и "Възраждане".
  2. БСП няма да води разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на правителство е тяхна и на партиите, които свалиха нашето правителство, така че сега те са на ред да управляват България.
  3. Националният съвет е избрал преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори. Той е: председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владимир Москов. Това е политически екип. Ако се стигне до експертни разговори, ще имаме и експертни групи.
  4. В разговорите с другите политически сили ще бъдат поставени спешни, според БСП, въпроси и някои принципни позиции на партията от години. По спешните, които трябва да влязат и в бюджета за 2023 г. са:

- Таван на цените на ток, газ, парно и вода - нещо, за което БСП е поела ангажимент към хората още от май месец.

- Необлагаем минимум, който да е прагът на бедност - 504 лева в момента.

- Безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници за ученици до 12 клас.

- Преизчисляване на пенсии.

- Минимална заплата 50% от средната, което е между 850-60 лв.

- Определение за енергийно бедни и подкрепа за тези семейства през зимата.

- Компенсации за икономиката за повишаващите се цени на енергоносителите.

БСП ще продължи битката с модела на ГЕРБ, ще настоява за върховенство на закона и съответно за съдебна реформа.

В сферата на здравеопазването БСП остава на позицията си, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. В образованието партията ще настоява за отпадането на модела "парите следват ученика". Според БСП в университетите трябва да се заложат бройки, финансирани от държавата за нужните на икономиката ни специалности и после да се осигурява работа на завършилите специалисти по тези специалности.

Корнелия Нинова подчерта и позицията на БСП за ненамеса на България във войната в Украйна и за намиране на политическо и дипломатическо решение на конфликта, като същевременно партията е против закупуването на още самолети - както F-16 от САЩ, така и "Грипен" от Швеция.

Припомняме, че по-рано на свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 За и 2 въздържали се реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание. 

Пред медиите Калоян Паргов припомни, че в тази страна има закони и никъде не се допуска оспорване на съдебно решение.

БСП започва да се превръща в секта, единственото важно нещо е какво ще каже главния шаман, в случая -шаманка. БСП е европейска партия, каза Паргов.

Според Кирил Добрев петима души от БСП могат да присъстват, но не могат да участват в гласуването.

Нинова готова да даде властта на Вигенин?

Нинова готова да даде властта на Вигенин?

Опозицията обаче не вярва на заявката на ръководството