БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, ДПС и на "Възраждане". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Неделя" 150 по БНР. Тя обаче се надява да се стигне до съставяне на редовно правителство, което да не е с мандата на горепосочените три партии и да не е на база безусловност.

По думите ѝ има плаващи мнозинства в парламента и се гласува тематично според това париите какви позиции са заявили. Трябва да се търси стабилно мнозинство, което да решава важни въпроси, последователно и твърдо, за да има предвидимост за хората и за международните ни партньори, обясни Нинова.

Тя посочи, че е много важно при кого ще отиде третият мандат за съставяне на правителство. Ако третият мандат отиде при социалистите, те ще направят всичко възможно да има мнозинство и стабилност в държавата. Нинова обаче добави, че при кого ще отиде последната надежда за съставян на кабинет, е решение на президента Румен Радев.

Тя добави, че отношенията на БСП с държавния глава са принципни, а горещата фаза била, когато служебният кабинет направил нечувана и невиждана фаза с чистката в администрацията, както и връщането на стари кадри на ГЕРБ. "На много места, на много министерства се връщат хора на ГЕРБ", посочи Нинова.

Христо Проданов: Дано разума надделее, нови избори няма да доведат до нещо различно

Христо Проданов: Дано разума надделее, нови избори няма да доведат до нещо различно

БСП ина ясна позиция по отношение на първия и втория проучвателен мандат

Със ситуацията, в която се намираме президентът управлява дълго, без парламент, без контрол от изпълнителната власт и партиите трябва да реагират на това. Парламентарното управление трябва да се запази, защото то е най-доброто за България, подчерта Нинова.

БСП ще изчакат резултата от срещата между ПП и ГЕРБ в парламента и тогава "червените" ще излязат с позиция. Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни", коментира Нинова за предстоящата среща между ПП и ГЕРБ.

За последните промени в Изборния кодекс, който мина на първо четене в Народното събрание, Нинова смята, че връщането на смесеното гласуване ще подобри избирателната активност. Така се дава право на всеки човек как да гласува, повишаване се избирателната активност и има легитимност, смята лидерът на БСП. "Това е златното сечение - институциите да си свършат работата, а хората да имат правото да избират", коментира тя.

БСП искат честни избори и повече гласоподаватели с промените в Изборния кодекс.

Корнелия Нинова увери на 100%, че внесеният проект на закон за удължаване на бюджет 2022 г. няма да бъде приет в настоящия вид.