БСП „обориха" лансираните от ГЕРБ версии защо се предлага актуализация на бюджета.
От парламентарната трибуна червената депутатка Корнелия Нинова ревностно защити идеята на управляващите и затрупа бившите управници с цифри за събраните акцизи по тяхно време, заложената събираемост на приходите и реално постигнатите резултати.

Опонентите на актуализацията на бюджета споделят тезата, че Коалиция за България твърдеше, че могат да се съберат повече приходи, да намалее контрабандата, а сега показват, че не могат да се справят с контрабандата; вземат заем, за да ги дават на определени олигархични кръгове; правят се социални разходи, за да се реагира на напрежението. Аз искам да ги опровергая, заяви тя.

Нинова не се съгласи с обяснението на герберите, че въведената забрана за тютюнопушене е повлияла върху събраните пари от акцизите и затова те са събрали по-малко от предвидените.

Тя се похвали, че настоящото управление е стартирали със заложени 980 милиона лева несъбираемост на приходите, а само за два месеца сега в актуализацията са залегнало малко над 500 милиона лева, т.е. намалили са ги наполовина.
Ще се борим с контрабандата и оттам ще влязат повече приходи, закани се още депутатката.

Тя обясни и че актуализацията сега се налага, защото лично от ГЕРБ са заложили доста по-голям ръст в БВП, от този, който е реализиран в действителност.
Корнелия Нинова запита опонентите си дали изобщо са прочели за какво са предвидени допълнителни пари. Тя изтъкна, че 160 милиона лева са отделени за разплащане с бизнеса - нещо, за което от Коалиция за България винаги са настоявали.

Има и 55 милиона лева, които да покрият задълженията на ВМА. „ В болницата годишно се лекуват 574 000 българи - всички те ли са червени, и те ли са част от олигархията?", обърна се тя към колегите си от ГЕРБ и продължи: „Има 40 милиона за хората с увреждания - те червени ли са, олигарси ли са?".

Нинова възропта и срещу казаното от опозицията, че кабинетът „Орешарски" прави социални разходи, за да се реагира на напрежението на улицата.

Това, което правим днес с актуализацията на бюджета, се нарича изпълняване на ангажиментите. Това е предизборната програма на БСП - увеличаване на майчинството, увеличаване на средствата за инвалиди, разплащане с бизнеса. Това е заложено в програмата ни далеч преди протестите, обясни тя.

Нинова изтъкна, че когато една политическа сила е сериозна, се държи еднакво и когато е опозиция, и когато е на власт. Депутатката добави, че при ГЕРБ случаят е различен, защото когато са на власт твърдят едно, а когато са в опозиция- друго.
Това не е основание за уважение на една партия, заключи Корнелия Нинова.