Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви служебния министър на икономиката и индустрията за опасен за националната сигурност. Тя се оплака, че от месеци той не идвал в парламента.

Десетки въпроси към Никола Стоянов имала Нинова, но нямала възможност да ги зададе. За служебните министри в кабинета на Радев станало навик да не идват в Народното събрание, според нея. А в конкретния случай става въпрос за опасност, обяви Корнелия Нинова.

Стоянов задвижил процес за голяма инвестиция за фотоволтаици върху язовир Огоста. В случая обаче язовир Огоста фигурирал в постановление за стратегически обекти за националната сигурност. Отделно на това язовир "Огоста" се нуждаел от ремонт, собственик на язовира е МЗХ.

Лидерът на БСП призова "този човек да бъде спрян".

Министър Стоянов става заплаха за националната сигурност, изтъкна тя. Чакам го втори месец да дойде, да дойде преди наистина да стане опасен за страната, поясни Корнелия Нинова.

По-късно в отговор Никола Стоянов написа във фейсбук профила си, че "за пореден път г-жа Корнелия Нинова казва неистини". Изказаното от нея е поредната манипулация и заблуждава българското общество, заяви Стоянов.

Той опроверга думите на Нинова, като посочи, че е отсъствал един-единствен път от парламентарен контрол за осемте седмици, в които работи 48-ото НС. А като причина Стоянов посочи важна среща с чуждестранен инвеститор и посланик на страна членка на ЕС.

Към този момент е имало 7 устно поставени въпроса в рамките на парламентарен контрол, от които само две от тях са от г-жа Нинова и нито едно не касае язовир "Огоста", посочи министърът на икономиката.

Той добави, че за 8 седмици е участвал в два блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, където свободен да пита за дейността на министерството е бил всеки член на БСП.

Писмено са зададени десетки въпроси, от които голяма част са били от г-жа Нинова и депутати от БСП, посочи Никола Стоянов и допълни, че в същото време обаче не вижда отговорите по тях да се коментират от трибуната. Министърът на икономиката представи и примери за направени от него справки, касаещи обществения интерес.

  • "За периода, в който Корнелия Нинова е била министър на икономиката и индустрията, са изплатени близо 800 000 лв. обезщетения на освободени от нея служители."
  • "По нейно време, в системата на Министерството на икономиката и индустрията, са сключени договори за адвокатски услуги с една определена кантора за над 400 000 лв."

С желание да успокои лидерът на БСП, Никола Стоянов посочи, че за разлика от времето на предишни управления на Министерството на икономиката, в момента се спазват всички законови разпоредби.

Стоянов изрази очакване скоро да има възможността да отговори на всички въпроси, поставени в пленарна зала, към него. А дотогава призова да не се спекулира по негов адрес. Той завърши обръщението си като оприличи поведението на Корнелия Нинова с афоризъм на Марк Твен: "Аз не съм от онези хора, които, изказвайки мнение, се ограничават до фактите".