Нито "Възраждане", нито ГЕРБ имат интерес правителството да пада сега, веднага. И двете партии имат интерес още известно време "да поддържат този злорад тон" към коалицията, за да продължи ерозията на доверието в управляващите, защото такъв е неумолимият закон на социологията.

Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл Болкан".

Малко по-рано, преди да започне обсъждане на единствената кандидатура за поста на гуверньор на БНБ от "Възраждане" поискаха оставката на правителството.

"Каквото и да говорят, те си представят предсрочни избори малко по-нататък. И двете партии по-скоро биха чакали", каза Симеонов.

Според него ГЕРБ биха чакали спадове на ПП и другите управленски формации, защото ръст на ГЕРБ трудно може да се случи.

"Възраждане" чака да продължи техният ръст, защото един от парадоксите на военновременната ситуация в България е, че проруската формация расте", подчерта Симеонов и допълни - "те чакат тестото да втаса, за да започнат да пекат хляба.".

Според социолога бившият премиер Бойко Борисов успяваше едно време да прехвърли всичките си проблеми на малките партньори, сега е обратното - малките партньори се опитват да прехвърлят всички проблеми на големия", отбеляза още Симеонов. По думите му ИТН, БСП и ДБ се опитват да запазят физиономия, а ПП, балансирайки между тях, рискува да загуби физиономия.

На коалицията се е паднал "много лош зар" - война и инфлационни процеси, смята Симеонов.

За позицията на страната ни за Северна Македония политологът коментира, че е трудно да се обясни на българското общество, че трябва да се направи компромис, при положение, че Скопие не прави такъв за договора.

"Позициите на българското общество се втвърдяват спрямо Скопие. Това е най-големият проблем, който коалицията може да има", категоричен е Симеонов.

Той смята, че ако в парламента се създаде прецедент за плаващи мнозинства (прецедентът "Каримански" - думите на Симеонов са малко преди депутатите да отхвърлят кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ), то тогава от "Продължаваме промяната" и за РС Македония може по-лесно да търси подкрепа сред опозицията. Според Първан Симеонов това може да стане трудно.

"Тук ПП биха могли да търсят тематично, прозападно мнозинство за Македония", обясни социологът.

"Това е огромен въпрос за България, исторически въпрос със столетна давност и ако ще се решава на няколко гласа от Народното събрание, по-добре да се отложи отново. Скопие видимо не прави онези крачки, които трябваше да направи спрямо договора, а аргументът, че трябва да заздравим западния свят бледнее пред друг аргумент", категоричен е Първан Симеонов.

В момента в България расте тежестта на русофилската реакция и ако искаме окончателно българите да повярват в пропагандната приказка, че Западът е лицемерен, тогава нека Западът продължи да ни натиска за Македония. Резултатът ще бъде още повече путинофилия в България, смята директорът на социологическата агенция.

Според него аргументът за заздравяване на западния свят е илюзорен. Една Унгария, която е част от западния свят и не може да бъде обвинена в путинофилия, някак си е все по-студена спрямо Брюксел, а българското общество, което вече десетилетия е в ЕС, също не съм забелязал да е станало по-малко русофилско.

"Москва има интерес нереформирани русофилски кръгове да стават част от западния свят - в България добре виждаме този ефект", допълни Първан Симеонов.