Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще бъде кандидат за президент. Кандидатурата му ще бъде издигната от Инициативен комитет, който на пресконференция утре ще обяви номинацията.

В поканата за пресконференцията Инициативният комитет подчертава, че единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Според тях страната ни днес има нужда от президент, който е обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот.

Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров - международно признат учен и един от най-успешните ръководители на Академията през нейната вековна история, заявяват още от Инициативния комитет.

В комитета влизат проф. Валери Стефанов - литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - художник, проф. Стефан Киров - олимпийски шампион, Тома Томов - журналист, Русана Стефанова - адвокат.

Кандидатурата на Воденичаров е подкрепена още от акад. Антон Дончев, Асен Ошанов, Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов, Бранимир Ботев, Величко Минеков, Гиньо Ганев, Григорий Вазов, Йоана Буковска. Зад кандидатурата на Стефан Воденичаров застават още проф. Огнян Герджиков, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и други.

По информация на „Дневник" за вицепрезидент ще е номинирана единствената жена премиер - служебен министър-председател от октомври 1994 г. до януари 1995 г. Ренета Инджова. (Припомняме, именно Воденичаров и Инджова бяха инициаторите за приключилото снощи посещение у нас на вселенския патриарх Вартоломей)

Стефан Воденичаров е български машинен инженер, учен и академик на БАН, между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

Той е председател на Българската академия на науките, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски" при БАН в София.