Норвегия може би ще отвори вратите си за работници от България и Румъния, тъй като кралството е извлякло полза от притока на източноевропейци след разширяването на Европейския съюз през 2004 г.

Това заяви днес държавният секретар в министерството на труда и социалните грижи Ян-Ерик Стьостад, цитиран от БНР.

"В наш интерес е да отворим нашия пазар на труда за работници от България и Румъния след 2007 г.", каза Стьостад.

Той добави, че неговото министерство иска да приеме мерки, които да им гарантират същата заплата и работни условия като на колегите им норвежци. Съответен проект ще бъде представен скоро на правителството, посочи Стьостад.

Норвегия не членува в ЕС, но е подписала с Брюксел договор за свободно движение на хора. Икономиката на страната има нужда от работници, за да се спре увеличението на заплатите, които днес са сред най-високите в света.

Статистиките сочат, че над 100 000 източноевропейци, предимно от Полша, са дошли в Норвегия след разширяването през 2004 г.

След присъединяването на България и Румъния към ЕС в началото на 2007 г. работници от двете страни вероятно ще се ползват от същите облаги като останалите имигранти, в това число защита от несправедливо ниски заплати или работни условия под стандартните в области като строителството.