Искаме пакет "Мобилност" да бъде отложен, защото в момента този Европейски парламент не е способен да постигне балансиран текст заради предстоящите избори. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков пред БНР.

Припомняме, вчера стана ясно, че според анализ на Еврокомисията е необходимо да се изградят 400 000 сигурни и охраняеми зони за паркиране в ЕС.

Според Новаков проучването показва, че пакетът "Мобилност" е неприложим и не дава решение. Той заяви, че ще предложи тези 400 000 паркинга да бъдат оценени, за да стане ясно какви средства ще са необходими. Новаков обаче се опасява, че това ще бъдат колосални суми.

И да го направим така - поетапно, в годишните бюджети на ЕС за следващите 5-10 години, да започне поетапно изграждане и то най-вече по най-натоварените транспортни коридори в Съюза, но не и да задължаваме общините и държавите да го правят за своя сметка, настоя евродепутатът.

Европейската комисия иска повече охраняеми паркинги в ЕС

Европейската комисия иска повече охраняеми паркинги в ЕС

С 45 млн. евро се изграждат 400 000 сигурни зони

Според него не е редно шофьорите да се задължават да спират и да почиват в хотели и охраняеми паркинги, защото такива липсват. Той изтъкна, че освен огромната сума, която ще трябва да се инвестира за изграждането на паркингите, това ще отнеме и много дълго време.

По негови думи има дълъг списък от държави, в които няма нито един паркинг, на който може да се почива.

На мен това ми се струва финалният акорд в опита пакет "Мобилност" да бъде прокаран, посочи Новаков и допълни, че именно вносителят на пакета официално е признал, че няма как шофьорите да се задължават да почиват на такива паркинги.

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Подготвят рамково споразумение в областта на автобусните превози

Това е голямо признание за това, че българската позиция е била права от самото начало, подчерта евродепутатът.

Той обаче заяви, че подкрепящите пакета не разбират тези аргументи и продължават опитите да го прокарат отново въпреки трите пъти, в които той е бил отхвърлен.

"Разбира се, ние не спим по темата. Всички необходими действия сме ги предприели. Остават още 2-3 седмици, в които трябва да удържим на тези опити. Това означава, че пакет "Мобилност" ще се отложи за неопределено време", заключи Новаков.