При сега действащата система се дава присъда на хората с увреждания – нетрудоспособен, а увреждане не е равно на нетрудоспособен. Това коментира в предаването „Тази сутрин” председателят на Агенцията за хората с увреждания и бивш социален министър Минчо Коралски по повод промените в работата на ТЕЛК-овете.

Промяната предвижда ТЕЛК-овете в сегашния им вид да се закрият, а на тяхно място се разкриват нови комисии, през които хората ще минават.

Като положителна определя Коралски промените, предлагани от социалния министър Ивайло Калфин, тъй като опашките пред ТЕЛК комисиите вече ще бъдат премахнати. Освен това експертизата за трудоспособността излиза от анонимност.

След като получат медицинската експертиза от лекарите, децата и пенсионерите ще се насочват към социални комисии, които ще им отпускат помощи според нуждите. Хората в трудоспособна възраст към комисии за експертиза на трудоспособността.

Бившият социален министър Иван Нейков също аплодира промените, но заради самите промени, които били изключително важни. „Започваме да правим нещо, което е важно, тъй като от сегашното положение никой не е доволен – нито хората с увреждания, нито НОИ, който изплаща инвалидните пенсии”, посочи нейков.

Той обаче уточни, че все още не е ясно какво точно предлага социалният министър Ивайло Калфин, защото не е пуснал проекта като документ за обсъждане.
Не е ясно какво следва, заяви Нейков и веднага открои няколко проблема – до този момент е имало една комисия, а сега ще има две. Това, по думите му, не намалява вероятността от корупция, а това е бичът, от който страдат всички – и самите хора с увреждания, и самата система.

Също така промяната в системата не гарантира по никакъв начин условията на пазара на труда. Това, което най-малкото трябва да се направи, е да се прокарат промени в Кодекса на труда, които да осигурят условията за работа, като например домашната работа.

Освен това, според Нейков, изключително важен остава въпросът с едновременното заплащане и на пенсия, и на работна заплата, за което има и решение на Конституционния съд. „Какво ще кажем сега отново на работещите?, попита Иван Нейков.

Въпреки всички критики Иван Нейков заяви, че в настръхването на хората срещу промените в момента личи "синдрома на стария пантоф" - т.е. всички се обявяват срещу всякакви промени, въпреки че не им харесва статуквото, но не очакват новото да е по-добро.