В листите на коалиция АБВ - "Движение 21" доминират новите лица, млади хора. Това обяви на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

Днес след жребий ЦИК определи коалицията да се яви на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март с номер 8 - номерът на модерното ляво. Според Проданов много партии бягат от този епитет и търсят леви политики, които да са контрапункт на демагогията от ляво и от дясно.

Константин Проданов изтъкна, че 94% от кандидатите в листите са хора с висше образование. Средната възраст на кандидатите е 45 години, като най-младият е на 24 години. 10-ина души са между 30 и 40 години.

Проданов определи платформата на коалицията като истински лява и коментира, че опонентите им в ляво дори са се отказали от въпросното определение в наименованието на платформата си.

Основните акценти в платформата на програмата бяха представени в три отделни теми. Първата е свързана с мерките за съдебна реформа, за която се обяви "Движение 21" още на президентските избори и по която постигна консенсус с АБВ.

Относно превъзходството на коалиция пред БСП, Татяна Дончева бе категорична, че БСП има хора, които не стават за законодателна дейност. Лустрацията, която проведоха, ги лиши от всички хора, които можеха да пишат законопроекти, коментира Дончева.

Друго, с което коалицията превъзхожда БСП, са реализмът и политическите умения, заяви Дончева. БСП пропуска още нещо - всички казват, че те вземат 60-70 мандата, ами другите до 130 откъде ще дойдат. Райчевците ги тласкат към коалиция с ГЕРБ, ама тя е неприемлива, обяви Дончева.

Ние можем да бъдем наистина не просто присъствие, а много решаващ елемент, който да успокои управлението. На нас парламентарната сцена ни трябва, за да представим нашите виждания и да видите, че политиката може да се прави и по друг начин, не само с рогата в стената, коментира още тя.