Комисия в Министерството на транспорта и съобщенията работи по изготвяне на правила за управление на опашките на гръцката, турската и румънската граница, както и при Драгоман. Това обяви пред парламентарната Комисията по транспорт министър Николай Събев.

"Бързо преминаване на всеки един товар или пътник на границите на България е основна цел, трябва да се намали броят на проверките на самата бразда", посочи той. Събев уточни, че целта е да се изведат услугите, да се извършват проверките извън границите. За целта предстои и разговор с автобусните превозвачи. 

Километрични опашки от тирове се извиха на ГКПП "Дунав мост"

Километрични опашки от тирове се извиха на ГКПП "Дунав мост"

Колоните са над 20 километра

От думите му се разбра, че има пълно разбиране от МВР, МРРБ, Митници, "Автомобилна администрация" за тол таксите и се предвижда между всички тези институции да има свързаност. "Оркестрираме товарния трафик - възможно е измерване на автотранспорта да се извърши извън граничните пунктове, тежестта трябва да е във вътрешността на страната", каза още той.

Николай Събев потвърди, че е имал среща с транспортния министър на Гърция за ускоряване на пункта "Маказа", на която е поискано да се постави кантар от българската страна. Нашата страна е приела искането и работи по въпроса.

МТС иска още отваряне на пункта на Златоград, който е затворен от 2 г., както и "Рудозем - Ксанти". Предвидени били и 6 млн. евро за жп транспорт от "Промахон" до "Кулата" в Гърция, за да се предлагат добри условия за българските граждани да пътуват с влак до Солун.