Първото посещение на новия транспортен министър Николай Събев ще е бъде знаково и в Русе. Този петък той смята да организира широка обществена дискусия с бизнеса и гражданите. Събев прие управлението на институцията от досегашния министър Христо Алексиев, съобщиха от ведомството.

Основните теми на дискусията в Русе ще са развитието на летището в града и оптимизирането на процедурите за преминаване през Дунав мост 1. "Ще защитим обществения интерес и ще продължим стриктния контрол върху изпълнението на концесионните договори, който бе започнат от служебното правителство", увери Събев.

И другите министри встъпиха в длъжност

Финансите на държавата са в едно добро състояние. С тази констатация встъпи в длъжност заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на церемонията за приемане на поста от служебния министър на финансите Валери Белчев тази вечер в Министерството на финансите.

През последните три месеца, след като отстъпи поста на Валери Белчев, е продължила тенденцията за повишена събираемост на приходите е продължила. "В края на ноември сме на бюджетен излишък 500 млн. лв., при планиран дефицит за края на годината от 4,5 млрд. лв., т.е. изпълнението на бюджета се движи по-добре, отколкото беше предвидено при актуализацията, която направихме. "Ковид кризата се оказа също по-малка от заложеното, нямаше пълен локдаун на бизнеса, а структурите на НАП и Агенция "Митници" са продължили да работят много активно, констатира Асен Василев.

По тема за изготвения и оттеглен впоследствие проектобюджет на служебното правителство за 2022 г., Белчев каза, че проектобюджетът е подготвен според изискванията на закона и в хипотезата, ако по една или друга причина правителство не се състави, да не се оставя държавата без бюджет. "В неделя оттеглихме нашето предложение за бюджет, защото то стана безпредметно, надявам се да послужи за база при разработването на новия бюджет за 2022 г." - каза бившият вече министър на финансите.

Снимка 557225

Източник: пресцентър БСП

Корнелия Нинова също встъпи на церемония в Министерство на икономиката със заявката за амбициозна цел за висок растеж, включващ - икономика на знанието, да се ограничи сивият сектор, да облекчат бюрокрацията и административната тежест, както да насочат вниманието си към българския бизнес в икономическата криза, за да почувстват българските фирми, че имат държавата до себе си.

За да има възможност да правиш различните политики - здравна, социална, образователна е необходимо да имаш развита икономика. Да има приходи от висок икономически растеж, за да може да се осъществява цялата програма на правителството.

Министър Гроздан Караджов също прие поста от своята предшественичка Виолета Комитова на символична церемония в МРРБ днес. Новоназначеният регионален министър отбеляза активната работа на МРРБ под ръководството на Виолета Комитова в двата мандата на служебното правителство и поиска да бъде запознат с проблемите.

Досегашният министър Комитова очерта основните предизвикателства - осигуряването на зимното почистване, за което от излишъка на бюджета са гарантирани 100 млн. лв., хода на строителството на АМ "Хемус" и други инфраструктурни обекти, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията, проектите на министерството по Националния план за възстановяване и устойчивост, работата по проекти на нормативни актове и други.

Снимка 557223

Източник: МЗХ

Изпращането на Националния стратегически план към Европейската комисия е първият приоритет за Иван Иванов, новият министър на земеделието. Постът му бе предаден от проф. д-р Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и гори в служебния кабинет на премиера Стефан Янев. На церемонията проф. Бозуков подчерта, че в краткото време до края на годината трябва да бъде взето политическо решение за финализирането на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, което е от ключово значение за целия отрасъл в следващите години.

На церемония по встъпване в длъжност министър Христо Проданов прие управлението от служебния министър на туризма Стела Балтова. Христо Проданов благодари за топлото посрещане и заяви, че в дух на приемственост ще разчита на мнението и експертизата на доц. Балтова.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов също встъпи в длъжност като пое поста от служебния министър Асен Личев, който му пожела успех в следващите 4 години да продължи започнатото и да работи за каузата да опазваме природата на България. Борислав Сандов пое ангажимент действително опазването на природата да е приоритет на правителството.

Снимка 557221

Източник: пресцентър МОСВ

Новоназначеният министър на външните работи Теодора Генчовска прие поста от досегашния служебен министър на външните работи Светлан Стоев. Той връчи на министър Генчовска Стратегически преглед на Дипломатическата служба като изрази надежда, че направените в него изводи ще бъдат използвани за повишаване на ефективността на МВнР.

Министър Теодора Генчовска обяви, че ще работи при пълна откритост за обществото. Всеки месец ще бъдат организирани редовни брифинги за медиите, на които ще бъде предоставяна информация за свършеното от министерството.

Снимка 557227

Източник: БГНЕС