За опасен завой в наркополитиката на държавата сигнализираха група неправителствени организации, притеснени от промените в проекта за нов Наказателен кодекс.

Основният проблем според Фондация "Инициатива за здраве", движение "Промяна", център "Проект Пеперуда София", Асоциация "Солидарност", сдружение "Рестарт" и медицински специалисти е отпадането на "маловажните случаи" при притежание и употреба на наркотици.

В момента според чл. 354 от НК човек може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години и глоба от 2 до 10 хил. лв, като ал. 5 предвижда при маловажни случаи наказанието да е глоба до 1000 лв.
Проектът за нов Наказателен кодекс обаче премахва института "маловажен случай" с което се създава реална опасност от тежки несправедливости, които могат напълно да разрушат човешки животи, считат от НПО-тата.

Организаторите са категорични, че и без това сериозно атакуваният напоследък проект за нов НК е крачка с години назад по отношение на проблемите с наркозависимите. Вместо да бележи прогрес, той задълбочава репресията, а също така противоречи на ключови документи на Европейския съюз.

Така например Планът за действие по наркотиците ЕС 2013 - 2016 казва "Страните членки да предоставят там, където е възможно и в съответствие с техните законови рамки, алтернативи на принудителни санкции (като обучение, лечение, рехабилитация, последваща грижа и социална реинтеграция) за извършителите на престъпления, които употребяват наркотици".

Няма никакво обяснение защо този текст е отпаднал, посочиха организаторите. Дали става дума за недоглеждане или за държавна политика, от Министерски съвет засега не отговарят, въпреки че организаторите на днешната пресконференция са писали специално на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тази дискусия е водена още преди 50 години в Европа, посочи Елена Николова от "Солидарност". Намерено е решение и то се казва рехабилитация и ресоциализация, а не репресия, настоя тя. Под ударите на закона ще попаднат млади хора, които биха могли да отидат в затвора, където да се научат да правят много по-тежки престъпления и да се върнат с етикет "бивш затворник", което да опропасти животът им, предупреди тя.

Новият проект неглижира общественото здраве и създава огромен риск едно хронично заболяване като зависимостта да се превърне в престъпление, посочват от "Солидарност".
В други страни, например в Белгия, има възможност хората постъпили в затвора да изберат лечението като алтернатива, а във Финландия системите за рехабилитация се броят като част от срока на наказанието.

Посладнието "ще вземем лошите наркомани и ще ги вкараме в затова, за да не ги вижда никой" не действа, категорична бе Рада Наследникова от проект "Пеперуда".