След декларациите на лидерите на парламентарни групи за начало на политическия сезон депутатите поспориха за енергетика.

Народните избраници приеха проектът за решение по този повод с 93 гласа За, 60 против и 19 въздържал се.

Този проект предвижда в срок до девет месеца министърът на икономиката и енергетиката да разработи нова енергийна стратегия, която до бъде внесена за приемане в Народното събрание. Той трябва и да направи анализ на състоянието в сектора.

В периода 2009-2012 износът на електроенергия е нараснал с около 60 %. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев при дебатите по доклада за състоянието на енергетиката в България. Относно намаленият износ на НЕК той обясни, че през 2009 НЕК е продавала повече, отколкото през 2012. НЕК е сравнително малък производител на електрическа енергия, поясни Добрев.

Делян Добрев припомни похарченото за Цанков камък, изтъкна и солидната държавна инвестиция в АЕЦ „Белене". Според него позитивни ефекти върху енергопотреблението е щяло да има, ако тези пари са били вложени в енергийна ефективност.

Енергийният министър Драгомир Стойнев взе думата и обясни, че целта на доклада е да се намерят общи политики и да се изведе системата от критичното състояние. Той изтъкна, че след промените, предприети от кабинета в сектора е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес. Това не се е случвало никога досега, доволен е Стойнев.

С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон, уверен е министър Стойнев. От думите му стана ясно, че 2012 година е дъното на българската енергетика.

Вашето управление докара енергетиката до това състояние, в което е в момента, подчерта и Рамадан Аталай от ДПС, обръщайки се към ГЕРБ. Не цената на електроенергията, произведена в България, е висока, а бедността на нацията, според него.

В доклада се посочва, че натрупаните с течение на годините проблеми и нерешаването им е довело до дисбаланс в целия сектор. В електроенергийната система на страната се наблюдава тревожна тенденция на намаление на брутното производство.
Намалението на вътрешно потребление на електроенергия е с 9,6 процента, а крайното потребление със 7 процента, като в бита е - 9,6 процента, а в стопанския и обществен сектор намалението е 5,1 на сто.

Намален е търговският износ на електроенергия с 32 процента, каза още министърът. През анализирания период се наблюдава увеличаване единствено на електроенергията от възобновяеми източници, което бележи ръст с 51,2 процента за първото тримесечие на 2013 г.

Констатира се намален износ на електроенергия. Намалението през 2012 г. спрямо 2011 г. е 22 процента, а за шестмесечието на 2013 г. спрямо същия период на 2012 г. е 61 процента.

Като изключително тежко е определено състоянието на държавните енергийни предприятия. Общо са нараснали задълженията на дружествата от групата на БЕХ за периода 2009 г. - юни 2013 г. в размер на 1,4 млрд лева.
Общата задлъжнялост в групата на БЕХ и от Топлофикация София се изчислява на 1,7 млрд. лева.

Има проблеми и при процеса на отделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от НЕК, каза министърът и посочи, че процесът на отделяне е крайно забавен с повече от две години спрямо срока определен от ЕК, който е март 2011 г. Заради настоящата ситуация има реален риск от налагане на санкции от ЕК.

Заради нарушения при търгове на електрическа енергия и сключване на договори от дъщерни дружества на БЕХ, съдържащи клаузи, че закупената електроенергия може да се продава единствено в България има образувана наказателна процедура срещу страната от Европейската комисия заради предполагаема злоупотреба на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК с монопол, което може да доведе до глоба от 10 процента от оборота на БЕХ.

Критично ниска е и събираемостта на вземания от битови клиенти на топлофикационните дружества - малко над 50 процента и срив на доверието на клиентите. Дружествата са с влошено финансово състояние, като в резултат на това се променя неблагоприятно структурата на разходите им.