Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП кабинетът да представи доклад за очакваните последици от сключването на Всеобхватното търговско и икономически споразумение с Канада.

Междувременно Министерски съвет обяви, че позицията на България ще бъде обвързване на подкрепата за споразумението с падането на канадските визи за българите.

Заради една милостиня за безвизово пътуване до Канада не си заслужава ратификацията на споразумението. Това коментира по време на дебатите в НС патриотът Димитър Байрактаров.

По думите му нужна била повече информация на депутатите, за да си изградят цялостна информация. Той настоя да се възложи на правителството да изготви икономически доклад за изгодите от споразумението.

По тази тема не бива да има разнопосочно политическо говорене, тъй като тя е въпрос, който касае национални приоритети, настоя Байрактаров. Тук всички политически сили би следвало да имат обща политическа позиция, която да защити интереса на България, на българския бизнес и народ, заяви депутатът.

Оказа се обаче, че ДПС виждат ползи от споразумението с Канада. Въпреки това Станислав Анастасов даде добра оценка на предложението на левицата да се възложи на Министерски съвет да направи анализ на споразумението. Той недоумява защо МС досега не го е извършил и представил на законотворците. Защо управляващите оставиха този вакуум, с който настана един тотален хаос, попита Анастасов.

ДПС подкрепя идеята на червените. Левицата ще настоява в споразумението много ясно да бъдат изписани всички ангажименти, уреждащи търговските спорове между частните компании и държавата и уреждащи много ясно обществените услуги и защитата на националните производители, както и гарантиране на социалните и на трудовите права, закани се социалистът Жельо Бойчев.

"Иначе ще изглежда, че това споразумение обслужва само големите транснационални компании и няма нищо европейско в това да бъде приемано и да бъде ратифицирано без да са ясни последиците върху всяка една членка и върху всеки един гражданин", аргументира се той.

Искаме много ясно българското правителство да възрази против временното прилагане на споразумението, поиска депутатът.