Парламентът не прие предложенията на социалиста Георги Свиленски за отмяна на разпоредбите за образуването на парламентарни групи от народните представители. Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на народните представители в една ПГ спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.

Свиленски предлагаше да отпаднат важни текстове, които гарантират партийна вярност и дисциплина и наказваха отцепници. Единодушно обаче те бяха прорязани в комисия от всички други партии.

Преди гласуване в пленарна зала и по време на дебатите Георги Свиленски заяви, че когато е направил предложенията, не е знаел какво ще се случи в НС, (визирайки разпадането на "Величие" и разцеплението на ДПС- б.р.).

От БСП никой няма да прави втора парламентарна група, категоричен бе Свиленски. По думите му БСП е единна. Предложението бе в интерес на Народното събрание и на гражданите, изтъкна той.

Социалистът не разбира защо независими депутати да не могат да правят парламентарна група, когато ги обединява дадена ценност. Свиленски настоя да се гласуват промените и заяви, че той и партията му ще подкрепят предложенията.

Освем това според него с толкова много независими депутати вече комисиите няма да могат да достигнат необходимия брой членове.

Нинова с опит да оплете своя кошница в ПГ на БСП

Нинова с опит да оплете своя кошница в ПГ на БСП

С предложения в правилника на НС за партийното номадство

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изтъкна, че предложенията на Свиленски не са подкрепени от БСП и не касаят комисиите. По думите му и в момента независими народни представители могат да участват в комисии с позволението на председателя на НС. Предложението на Свиленски всъщност е народен представител да може да формира ПГ, посочи Гаджев. Той заяви, че не е съгласен с промените, които позволяват партийното номадство и няма да ги подкрепи.

Според Свиленски обаче не е редно председателят еднолично да решава дали независим депутат да участва в комисия.

След като дебатът се разми и проточи след множество изказвания на Костадин Костадинов, Иван Ченчев, Калоян Методиев и Красимира Катинчарова, депутатите удължиха работното си време по законодателната дейност до 14 ч. След това трябва да продължи с парламентарен контрол.

При гласуването на правилника депутатите решиха, че постоянните парламентарни комисии ще са 25.

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси пък се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси.

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.