Без дебати депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за местните данъци и такси. Вносители са лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и група народни представители. Народните представители гласуваха с 95 гласа "за", 1 глас "против" и 24 гласа "въздържали се".

В законопроекта е записано, че през последните години бяха направени редица изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси (3МДТ), с цел намаляване на административната тежест върху притежателите на имоти. Така например, отпадна задължението на данъчнозадължените лица да подават декларации по чл.14 от ЗМДТ при удостоверени от общините случаи на търпимост на строежи, въвеждане на сгради в експлоатация по реда на ЗУТ, при възмездно или безвъзмездно придобиване на имоти и ограничени вещни права.

Не е предвиден обаче същият подход и при промяна на обстоятелства, имащи значение за определяне на данъка. С предложението се цели да се даде възможност на местните органи да направят тази промяна служебно. Общините разполагат или имат достъп до необходимата информация. При условие, че е налична необходимата информация например за: отказ от вещно право на ползване, продажба на част от имота, преустройство, изтичане на срока на учреденото вещно право на ползване, съборени сгради и др., се дава възможност промяната в обстоятелствата да бъде извършена служебно, без необходимост от подаване на декларации от задължените лица.

Общинските администрации разполагат или имат възможност да си набавят необходимата информация. От 01.01.2019 г. службите по вписвания по места уведомяват съответната община за прехвърлените, учредените, изменените или прекратените вещни права върху имоти. Преди тази дата, общинските администрации разполагат с възможности за достъп до данните, налични в службите по вписвания и в регистъра на населението.

В 9996 от случаите, учреденото вещно право на ползване е пожизнено. Със смъртта на ползвателя, срокът на правото на ползване изтича. Общините разполагат с данни за починалите лица и в тези случаи се налага изчакването на подаване на декларация и се затруднява работата и правилното определяне на данъчно задължените лица.