Парламентът прие на първо четене законопроекта за културното наследство, внесен от Нина Чилова и група народни представители.
140 депутати подкрепиха проекта, трима бяха против.

В него се регламентира фигурата на собственик, държател и колекционер на културни ценности и се предоставя се възможност за извършване на сделки с движими културни ценности само, но само ако са идентифицирани и регистрирани.

Предвидено е археологическите културни ценности да не могат да бъдат предмет на сделки.
Ще се поддържа и регистър на колекциите, като мярка за въвеждане на информираност и ред по отношение отговорното притежаване и разпореждане с движими ценности, както и за проследяване на тяхното движение.

Предвижда се още идентификацията на културните ценности да се извършва от държавните и регионалните общински музеи.

Идентифицираните движими археологически културни ценности, които не са национално богатство, ще се продават само на търг по ред, установен от закона, с цел да се осигури възможността на държавата да упражнява правото си на първи купувач.

Организаторът на търга ще може да приема за продажба идентифицираните движими археологически културни ценности, които не са национално богатство, само при представяне на удостоверението за тяхната идентификация.

Опозицията обяви, че промените са твърде рестриктивни, а това ще предизвика изнасянето на ценностите на западните пазари.