Законът за обществените поръчки трябва да бъде променен, тъй като сега позволява фаворизирането на определени фирми.

Това заяви председателят на парламентарната икономическа комисия и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров след среща с представители на международни консултантски фирми.

Според Димитров, вратичките в сегашния закон са немалко, но би било добре би промяната да започне отнякъде, съобщи БНР.

„Най-малкото, в самата документация да не може да бъде описан един продукт и за него да се прави обществена поръчка. Това е системен проблем. Едни хора описват един продукт и правят търг кой ще спечели да го изработи. Това да бъде така направено, че да печели най-добрият", обясни Димитров.

Той посочи, че не трябва да е ясен предварително, както е сега. Мартин Димитров е на мнение, че най-добрите изпълнители на обществени поръчки са онези, които предлагат най-доброто съотношение между качество и цена.

„Ако искаме да е качествено и евтино, не трябва да има фаворизирани фирми. Трябва да направим истинска конкуренция", убеден е той.

От Синята коалиция се надяват инициатива за промяна в Закона за обществените поръчки да проявят и от кабинета на Бойко Борисов. Мартин Димитров очаква правителството на предложи своя интерпретация и промени.