Необходими са извънредни усилия за обучаването на изборната администрация на ниво секционна избирателна комисия (СИК) за боравене с машините. Това предупреди Стефан Георгиев, координатор на екипа за медиен мониторинг към Института за социална интеграция (ИСИ).

От ИСИ изразиха опасението си за машинното гласуване. Изборната администрация на ниво РИК и СИК трябва да бъде подготвена за работа с въпросните машини, ако бъдат осигурени, а сроковете са кратки, коментира Георгиев. Той подчерта, че има разпореждане на съда, в което се казва, че гласуването с машини не може да бъде експериментално на тези избори.

По отношение на задължителното гласуване, Георгиев напомни, че има внесена жалба от омбудсмана Мая Манолова. В четвъртък щяло да стане ясно решението на Конституционния съд по въпроса дали задължителното гласуване е противоконституционно. "Ако такова решение е факт, то окончателно ще обезсмисли задължителното гласуване като част от Изборния кодекс", посочи Георгиев.

В ИСИ са изготвили анализ на броя гласували през последните 5 години на парламентарни и президентски избори. На президентските избори през 2012 г. своя вот са дали 3,5 млн. граждани.

На изборите преди няколко месеца, когато задължителното гласуване вече беше факт, са гласували 4 млн. граждани. Георгиев отчете 13% ръст на гласувалите.

На последните парламентарни избори са гласували 3,5 млн. граждани. "Очакваме повишаване на избирателната активност", коментира Георгиев по повод предстоящите избори на 26 март.

По думите му, вече няколко години в Изборния кодекс се наблюдава липса на кохерентност. "От една страна имаме нормативни актове, които разпореждат задължително гласуване и квадратче "не подкрепям никого", но това не води до реален резултат от гледна точка на разпределението на мандатите в НС, поясни Георгиев.

Квадратчето "не подкрепям никого" участва в определянето на броя на действителните гласове, но не участва в разпределянето на мандатите.

Той прогнозира, че ако задължителното гласуване отпадне, ще наблюдаваме отново липса на логика в изборния процес. Същевременно напомни, че преди година, когато беше въведено квадратчето, основният аргумент бил именно задължителното гласуване.

Затова от ИСИ призоваха законодателят след изборите да преразгледа липсата на логика в Изборния кодекс (ИК).

Относно гласуването в чужбина, където има ограничение на броя секции в ЕС и броя секции извън ЕС, по преценка на консулските и дипломатическите представителства, Георгиев изтъкна, че има субективен принцип.

От ИСИ ще наблюдават 20 медии, 20 политически сили и лидери на партии и коалиции за това - по какъв начин попадат в българските медии, по какъв начин се отразяват, колко често, дали има превес на дадени партии или лидери пред останалите.

"Миналата седмица бях в Брюксел, колегите чакат с нетърпение изборите в България", коментира председателят на УС на ИСИ- Катя Колева.