България е лоялен член на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО. Но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности. Една от тях е прозрачността. За да предприемем следващи стъпки (по случая Скрипал - б.р.), трябва да имаме ясни доказателства.
Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата си с президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович в сградата на президентската администрация в София.

Нека не забравяме, че България е председател на Съвета на ЕС и като такъв трябва да провежда политика на диалога и на баланса. Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е следващият председател на ЕС, допълни Радев.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович подкрепи казаното от Радев и посочи, че единственият източник на политика е диалогът. Винаги ще подкрепям откриването на нови пазари за хърватската икономика и за хърватските фирми.

Има редица въпроси, които решаваме. Хърватия е солидарна с ЕС по въпроса с изгонване на руските дипломати, видяхте и отговора, който получихме. Разбирам този отговор и неговата политическа субстанция. Политиката на диалог трябва да бъде единствената политика. Време е европейските държави да се върнем към политика на диалог въз основа на взаимното спазване на интересите, допълни Колинда Грабар-Китарович.

По време на срещата между двамата президенти стана ясно, че България и Хърватия ще продължат сътрудничеството си за икономическо сближаване между "старите" и "нови" държави-членки на ЕС, за бъдещето на Европа и процеса на разширяване.

"Общата ни позиция върна във фокуса на вниманието на Европа нашите съседи, които се стремят към европейско членство. Амбицирани сме и работим заедно за интеграцията на Западните Балкани и свързаността между хората", каза Румен Радев.

Отличният политически диалог е основа за много по-интензивно и по-прагматично сътрудничество в областите на енергетиката, транспортната и дигиталната свързаност. Възможност за разширяване на сътрудничеството има в областта на образованието, науката и културата.

Двамата президенти изразиха подкрепата си за откриването на директна авиолиния между София и Загреб, която ще насърчи туризма, контактите между бизнеса и гражданите на двете страни.

По време на срещата беше откроен и потенциалът за увеличаване на взаимните инвестиции и търговията в секторите на електротехниката, химическото и фармацевтичното производство, както и производството на храни. Радев и Грабар-Китарович изразиха оптимизъм за провеждането на Българо-хърватски бизнес форум, на който да бъдат обсъдени проекти от взаимен интерес.

Двамата президенти коментираха и предприетите стъпки от двете държави за модернизация на въоръжените си сили, както и перспективите за задълбочаване на партньорството на България и Хърватия в сферата на отбраната в рамките на НАТО.

По-рано днес на площад "Св. Александър Невски" се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Колинда Грабар-Китарович в България. Президентът на Хърватия е на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, съобщиха от администрацията на президента.