Националният военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново очаква Министерството на отбраната да покрие многократно по-високите сметки за ток и парно за изминалите няколко месеца.

Доставчикът на електроенергия едностранно е прекратил договора с Националния военен университет. Така учебното заведение беше принудено да плаща борсови цени на тока.

"Последната сметка, която платихме, е приблизително пет пъти над нормалната, която плащахме за рамките на университета. Ние потребяваме и топлинна енергия от топлоцентралата в града. В Шумен са изцяло на ток. В порядъка между три и пет пъти скочиха нашите сметки", заяви бригаден генерал Иван Маламов, началник на Националния военен университет.

Той поясни, че е изпратено искане до Министерството на отбраната (МО) да покрие завишените разходи, за да не се налага университетът да пести от отопление и осветление. С покриването на разходите няма да се наруши подготовката на курсантите и цивилните студенти в двата факултета във Велико Търново и Шумен.

Бригаден генерал Иван Маламов посочи, че една соларна система би се отразила прекрасно на НВУ. Той добави, че превръщането на всяка една сграда в умна сграда, която да произвежда толкова електроенергия колкото употребява, ще даде да университета максимална автономност.

Училища, болници и социални домове да плащат като битови потребители искат от общините

Училища, болници и социални домове да плащат като битови потребители искат от общините

Да се промени Законът за публичните финанси, предложи кметът на Троян