Част от общините няма да могат да си позволят да плащат на АПИ, за да бъдат освободени някои зони от винетки. Това заяви пред БНР Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините и кмет на Троян.

Процедурата изглежда така - писмено искане до председателя на Агенция "Пътна инфраструктура", даване на съгласие и подписване на споразумение за ползване на съответните участъци от републиканската пътна мрежа, обясни Михайлова.

"Републиканската и общинската пътна мрежа са съизмерими като дължина, а разликата във финансирането им е в пъти. Общинската пътна мрежа някак си остава встрани, остава в крайно лошо състояние и трябва да се търси според нас една принципна промяна", каза Михайлова.

Тя е категорична, че е необходимо системно решение, а не решение на парче, за отделни пътни участъци.

На вчерашното правителствено заседание от обхвата на винетките бяха извадени 155 км пътища около София и Варна. Водят се преговори с още 12 общини.

Подходът е странен и не е единен, на нас ни се иска той да е справедлив за цялата страна, каза в предаването Донка Михайлова. "Различни колеги са получили различна информация от областните пътни управления за различни числа", уточни тя.

"Със сигурност можехме да реагираме по-навреме, особено ако имахме ясни правила за това как ще става освобождаването и при какви условия. За съжаление такава информация ние получихме миналата седмица", каза кметът на Троян.

Конкретно за Троянско исканията касаят участъци не по-дълги от 400 метра, уточни кметът.

"Участъци, които свързват две населени места или свързват населеното място с район, в който хората отглеждат плодове, зеленчуци и имат свои стопански постройки. Много често при нас разстоянието между населените места в планинската част на общината е много малко. Много от хората пазаруват примерно в съседното населено място", обясни кметът на Троян.

Това е причината да искат освобождаване от винетни такси на пет участъка с разстояние по-малко от 400 метра.

Повечето от хората в тези населени места имат годишни или месечни винетки, но тук става дума за най-бедните, които не могат да си ги позволят, подчерта Донка Михайлова. "Хора, които просто трябва да минат няколкостотин метра, за да отидат примерно до градината, която обработват в непосредствена близост до населеното място, в което живеят", повтори Михайлова.

Ще има допълнителни огледи по места заради извадени табелки отвъд махалите.. "В тези населени места става дума за една абсолютна несправедливост, при която ако табелата не бъде преместена, хората ще трябва да плащат винетка, за да отидат да си купят хляб в селския магазин", допълни кметът на Троян.