БСП и АБВ в защита на ВМЗ "Сопот" и "Кинтекс". Двете формации са против плановете на кабинета за приватизация на дружествата от военнопромишления комплекс (ВПК).

Според червените дружествата били сложени на тезгяха за продажба и се очаквало да постъпят от приватизацията им 80 млн. лева за 10 години.
Според левицата се довършвал ВПК, а държавата губела стратегическото си влияние в бранша. Затова и социалистите внасят промени в Закона за приватизацията, за да влязат дружествата в забранителния списък.

Кинтекс и ВМЗ "Сопот" влизат в забранителния списък за приватизация

Кинтекс и ВМЗ "Сопот" влизат в забранителния списък за приватизация

Лукарски и Горанов единодушни

Ние сме против приватизацията на държавни предприятия, обяви на брифинг в НС Корнелия Нинова. Тези предприятия са на печалба, категорична бе тя. Категорично сме против тази политика, изтъкна депутатката.

Драгомир Стойнев пък настоява да се насърчават работещите държавни предприятия. Искаме печалбата да остава в българската икономика, подчерта той. Това, което се прави, е обидно спрямо българската икономика, спрямо българските граждани и спрямо националните интереси, изтъкна Стойнев.

От АБВ също искат тези предприятия да влязат в забранителния списък. В правителството има проблем, констатира заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Проблемът бил с военнопромишления комплекс.

ДАНС не постъпила коректно с проверката си в "Кинтекс". Родното ФБР трябвало да приключи тази проверка по-рано според него. Съмнително било, по мнението на Петков, че точно, когато ДАНС започнала проверка, излязла информация за плановете на МФ за приватизацията на предприятията. Според Петков и премиерът носи отговорност.

Той застана в защита на дружествата. Тяхното управление трябва да продължи под държавна форма, изтъкна Румен Петков. Според АБВ ВПК е единственият отрасъл, който разкрива нови работни места и възстановява стари пазари.

Някой има интерес да бъде сринат Кинтекс и да бъде откраднат на безценица, заподозря Петков. От АБВ искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да защитят дружествата.