"Като опозиция, ние няма да подкрепим този кабинет, защото програмата на този кабинет и нашата имат сериозни различия. Ние ще изпълняваме нашите ангажименти към хората". Това се зарече лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на Националния съвет на партията.

Като за начало Нинова поздрави парламентарната група, която започнала парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната програма. "Като опозиция, първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване, за всички злоупотреби с обществени поръчки, злоупотреби с публични средства и да показваме лицето на това управление", коментира червеният лидер.

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да се гласува оставката на Гергов

Нинова подчерта, че БСП стартирала парламентарния сезон с такова поведение, като изискала изслушване на трима министри по случая със завишените количества уран във водата в Хасково. След постъпилите сигнали и за други места БСП внесе предложение за специална анкетна комисия в парламента, която да предложи мерки.

"Ние сме алтернатива на това управление, в изпълнение на предизборната си програма, от която няма да отстъпим нито сантиметър", се зарече Нинова и захапа ГЕРБ и Патриотите, които направили сериозно отстъпление.

Тя посочи, че няма да има минимална пенсия от 300 лв., няма да има преизчисляване на всички пенсии. По думите й, в програмата им не фигурират ангажименти, касаещи националната сигурност- да се увеличи състава на МВР и МО, да се засили присъствието на въоръжените сили на границата и т.н. Нинова изтъкна, че това са компромиси, които ще доведат до отлив на доверие на онези български граждани, които са подкрепили ГЕРБ и Патриотите.

Тя подчерта, че БСП са внесли предложение за преизчисляване на всички пенсиите от 1 юли 2017 г. До края на годината ще струва 400 млн. лв. и този източник на финансиране е възможен без актуализации на бюджета, за сметка на резервите на бюджета за тази година, изчисли Нинова.

БСП са внесли предложение и за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи в страната, при които некоректни работодатели не плащат на работниците си, не внасят здравни и пенсионни осигуровки и прехвърлят фирмите си на лица, които не могат да носят отговорност, защото в крайна сметка от това страдат работещите. "В работата на анкетната комисия и в нашите законодателни решения ще включим внесените предложения от КНСБ и омбудсмана, но ще ги допълним и с други предложения", обясни червеният лидер.

Нинова би искала опозицията да даде нов стил в работата на Парламента и да придаде нов морал на депутатите, да покаже друго отношение в правенето на политика. Затова БСП внесла първото предложение за замразяване на заплатите на народните представители към декември 2016 г. за целия мандат на този парламент.

"Ще продължим да провеждаме политика на отказ от привилегии на политическата класа, с което ще покажем, че сме съпричастни с българските граждани, които живеят зле", обеща Нинова.

"По теми, които са национално важни и изискват съгласие на обществото, ще подкрепяме", посочи тя. Такава е темата за националната сигурност. "Ще имат нашите гласове, когато трябва да се гарантира суверенитета на България и сигурността на гражданите", подчерта Нинова.

По отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС БСП поставили изискване към ГЕРБ и Бойко Борисов по време на срещата си. "Ще получат нашата подкрепа, ако всички въпроси се решават в съгласие в НС, а не в изпълнителната власт и в правителството, откъдето ние просто да научаваме и да ги одобряваме постфактум", обясни лидерът на БСП.

БСП ще търси съгласие и по демографския проблем. Нинова изтъкна стряскащата статистика, че сме намалели с 52 000 души само за година. По думите й, това се превръща в огромен проблем, не само партиен, а държавнически.

Във вторник от 13:30 ч. БСП са поканени на консултации при президента Румен Радев.