Патриотичният фронт опровергава голяма част от данните, изнесени от военния министър Ненчев, свързани с искането за възстановяване на задължителната казарма.

Николай Ненчев говори непроверени неща и извади непроверени сметки за наборната армия, коментира лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

В тази връзка другият вносител на предложението – депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов, оборва аргументите на ресорния министър.

На първо място „патриотите” коригират твърдението на военния министър, че „жените и мъжете са с равни права, не можем да ограничаваме правата“, с което той намекна, че и жените трябва да бъдат задължени да служат.

От ПФ цитират в отговор подготвения от тях Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, в който е предвидена доброволната служба за жените, с което се гарантира равенството на половете.

Това става със създаването на нов член: „Чл. 141д. (1) Българските граждани от женски пол на възраст от 18 до 28 години, които са преминали предказармена подготовка и отговарят на изискването по чл. 141в т. 4, имат право на доброволна военна служба за срок от 6 месеца.“

Опровергава се и твърдението на Ненчев, че от един набор от около 60 хил. младежи и девойки, след медицинските прегледи годни за служба, оставали около 30-35 хил. младежи и девойки.

Разчетите показват, че става дума за 45 000 – 50 000 завършващи средно образование, което прави между 10 000 – 15 000 подлежащи на служба младежи годишно. При обучение в рамките на 6 месеца се получава между 5 и 8 хил. Некомплектът на българската наборна армия към 1 март 2016 г. е 5 100 човека, което означава, че наборната на практика ще попълва числеността на кадровата, твърдят от ПФ.

Хората на Каракачанов и Симеонов опонират на Ненчев и по въпроса, че в армията трябвало да бъдат приети и хората до определена възраст, които досега не са отслужили. Това прави 276 хил. мъже и жени до 35 г.

Числото е необосновано според ПФ, защото се предвижда наборна военна служба само за мъже. За тези, които не са служили и са на възраст между 28 и 32, се предвижда възможност за доброволна служба за срок от 6 месеца.

Необоснован е и изводът на министър Ненчев, че наборният войник излиза по-скъпо.

Самият той представи пред Комисията по отбрана 24 мерки за повишаване на мотивацията за служба, като сред тях е повишение на заплатите с 10 на сто, осигуряване на детски градини, жилища и работа за семейните партньори на военните. Изчисленията показват, че само за комплектуването на липсващите 5 100 кадрови войници са необходими 115 мил. лв., изтъкват патриотите.

Те опонират и на твърдението, че наборна служба от 6 месеца е недостатъчна.

Изтъква се, че наборна военна служба за срок по-малък от една година съществува в редица армии в Европа. Защо в страни като Австрия, Норвегия и Швейцария е възможно, а в България не е възможно да се получи военна подготовка под една година, питат патриотите.

В заключение се заявява, че позицията на ВМРО е непроменена. Патриотите ще защитават предложенията си за промени в упоменатите закони, защото приемането им ще гарантира завишаване на отбранителната способност на България.