България е осигурила адекватната охрана на външната граница на ЕС, но други държави трудно се справят с това предизвикателство.
Тази констатация прави в свое изявление външният министър Даниел Митов след редовното заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

В изявлението си Даниел Митов повтаря позицията, че страната ни е приела вече достатъчен брой бежанци съпоставено с БВП на глава от населението.

Други държави-членки на ЕС има още много какво да направят по тази тема, но даобсъждаме квоти е вече абсурдно, заявяв външният министър и допълва, че и това не е начин да се справим с този проблем.

Това са просто палиативни мерки, с които се преразпределя тежестта и отговорността, но в същия момент трябва да обръщаме внимание на защита на външните си граници и на корена на проблема - това е именно конфликтът в Сирия", посочва Митов.

Той припомня накратко, че повече от година се нанасят въздушни удари на Сирия, без т.нар. Ислямска държава да е унищожена. „В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как т.нар. Ислямска държава да бъде изкоренена без подобен вид намеса", заявяват от Външно министерство и поставят въпроса, че е нужно да се постави проблема за произхода на терористичната организация.

Затова е нужна и по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност,  да решат този въпрос.

"Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на т.нар. Ислямска държава без категорична военна намеса, е невъзможно. Но независимо от това, ние търсим и други формули", заявява все пак външният министър.

В изявлението, рапространено от МВнР се посочва, че все повече държави-членки на ЕС започват да се ориентират към позицията на България, изказване не веднъж, че трябва да се върне контрола върху външните граници на ЕС по най-сериозен начин.

Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме и то само бежанци. Освен това, според Митов, трябва да се направи разграничение между икономически мигранти и бежанци, след което веднага да се започне да се работи по програми за връщане или репатриация.

Европа не може да приема безкрайно много хора и социалните системи и образователните системи няма да издържат на подобен натиск. Трябва много бързо да стане ясно, че Европа трябва да демотивира бежански, но и миграционните потоци към своята територия, посочва външният ни министър.