Много по-важен проблем за държавата е джендър идеологията. Това заяви Георги Свиленски, БСП, в студиото на Нова телевизия, помолен да коментира политическите трусове от последните дни, както и "изненадата" от разбиването на монолитността в прокурорската колегия във ВСС.

Както започна изявата си в студиото, така и я завърши - с темата за референдума, за който БСП се опитва да събере подписи. Това, което се случва, по думите на Свиленски е престъпление към "нашите деца". Не бива и темата да се бърка с защитата от домашно насилие, тъй като темата се прокарва паралелно с ЛГБТ пропагандата. Депутатът от БСП разкритикува Сергей Станишев, евродепутат и бивш президент на ПЕС, който подкрепи Истанбулската конвенция при гласуването й в ЕП. Станишев бил най-нехаресваните хора в партията, посочи Свиленски, отхвърляйки и адекватността съвети на дава Станишев и за поведението на социалистите в 49-то Народно събрание.

Три пъти Свиленски призова българския народ да се подпише в подписката за свикване на референдум. Също така размаха и показа в национален ефир въпросната брошура за сексуално здраве сред лесбийки и бисексуални, която се разпространявала свободно в лекарските кабинети в училищата.

Иначе все пак Свиленски коментира и настоящата ситуация, заявявайки, че БСП не е получила покана за лидерска среща този уикенд както заяви вчера вечерта Бойко Борисов. "Месец и половина изгубено време, Борисов си играе, разиграва цялата държава. Борисов хвърля едно име за премиер, изпрати го и се скри, а се появи изненадващо вчера", не скри раздразнението си Свиленски, че на разговора на Мария Габриел с БСП лидерът на ГЕРБ не е присъствал.

"Сега чакаме ПП да се наспят, да преспят и дали ще размислят", продължи Георги Свиленски, който обаче се обърна към ГЕРБ: "Но Борисов не може да смята, че в събота сутринта като се наспи, като си изиграе партията тенис, ще покани БСП и една 130-годишна партия ще хукне да се вижда с него. Много се лъже..."

Според Свиленски дори и да не са много 23-та депутати от БСП, без тях правителство е трудно да бъде съставено. Но без тези 23 народни представители вероятно правителство не може да се състави, но това, че са 23, не дава право да се подиграват с партията, избирателите й."

Борисов няма време, ние не сме партия, която може да вземе за часове решение. Ние питаме нашите членове на вътрешен референдум.

На 13 май е крайно късно да се говори за правителство. В момента отговорността е на Борисов и на ПП, отсече Свиленски.