Министерски съвет прие устройствения правилник на новото министерство по европредседателството. На брифинг в Министерски съвет Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година заяви, че ще имам двама зам.-министри. Първият с ресор "Сигурност", вторият с ангажимент да представлява България в ЕП.

Имената им все още не са ясни. "Със създаването на новото ведомство се утвърждава силна координационна структура, която да изпълнява единствено и само функции по подготовката и провеждането на председателството", заяви Павлова.

Така администрацията на новото министерство се състои от четири дирекции - две в общата и две в специализираната, а общата им численост е 70 души, в които влизат и досегашните 50 от Националния център за българското представителство. Основната дейност по подготовката и провеждането на българското председателство ще се осъществява от двете специализирани дирекции - "Подготовка и провеждане на Председателството" и "Комуникация и пресцентър". Дейността им ще бъде подпомагана от Дирекция "Координация на европейските въпроси" в Министерски съвет.

На въпрос как върви забавянето на поръчките с НДК и на акредитациите, Павлова обясни: "По отношение на ремонта в НДК има забавяне, има нужда от допълнително финансиране и ново възлагане на дейности, свързани със сигурността. По отношение на останалите обществени поръчки, за нас най-важна е тази за акредитационната система. Длъжни сме да я изградим, в нея ще влязат всички 20 000 лица. Имаме 4 подадени оферти. Надявам се до края на месеца да имаме избран изпълнител", уточни министър Павлова.

Същата била ситуацията с обществената поръчка за оборудване. Там предстоят поръчки за избор на компания, осигуряваща логистичното придвижване, компании за кетъринг и за компания, която да направи сайт за председателството, към който също има специални изисквания от страна на Европейската комисия.

"Смятам, че към момента се справяме, за да се вмести в утвърдения 3-годишен бюджет, който имаме за председателството", коментира Павлова в отговор на въпрос за финансирането. "Ще се старая в максимална степен да се вместим, но все още е рано да се каже. Следващата година ще направим сметка", посочи Павлова. Относно приоритетите за председателството ни министърът изтъкна, че това са трите "К"- конкурентоспособност, кохезия и култура.

На посещение в България днес е генералният секретар на Генералния секретариат на Съвета. Проведена е двустранна среща първо с министър-председателя Бойко Борисов. След това той се включи в оперативното заседание на МС. На него е бил проведен първият от двата задължителни брифинга на високо ниво, изразяващо се в обучение на високо ниво, за целия кабинет - за това какви са функциите им и ангажиментите за председателството. "С колегите от Естония и Австрия днес е заключителната среща за приемането на нивото ни на приоритетите на българското председателство", посочи министър Павлова.

По време на срещата ще бъде дебатираи основните приоритети. "Под номер едно е заетост, растеж, икономическо развитие, единен съюз, включително енергиен, дигитален съюз. Вторият приоритет е безспорно сигурност и миграция. България поставя тук своя специален фокус за българското председателство - визията към Западните Балкани. На трето място е ЕС като глобален играч на външно политическата сцена", заяви Павлова.