данс
Сградата на "родното ФБР"

Законът за ДАНС не ограничава действията на службата, а вместо това й дава максимална свобода. Това заяви пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш директор на Национална служба „Сигурност". Според него твърде широките рамки на закона са причина за скандали като този със СРС-тата.

Чобанов заяви, че ДАНС в момента работи практически безконтролно и запазва стария модел, който противоречи на демократичните норми, тъй като осъществява тайна власт, паралелна власт на публичната. Той коментира, че наличието на такава власт неминуемо води до скандали и прави всеки български гражданин потенциален клиент на службите.

"И най-важното което е, че тези функции дават свобода, дават възможност на службите да осъществяват контрол и наблюдение върху всяка сфера на държавния, обществения, а бих казал и на духовния живот. Не става въпрос, че те използват тези възможности, а дават възможност, а законът трябва да ограничава", заяви бившият шеф на НСС.

Преходът ни няма да бъде завършен, ако службите не бъдат реформирани и ефективно контролирани, категоричен бе ген. Чобанов.