"Нямам информация да има някакъв установен канал през Дунав. Няма свободно движение на бежанци. Такова нещо няма", убеден е председателят на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок на bTv. Той не отрече, че има канали и организирано превеждане на групи хора.

Валери Симеонов заяви, че трафиканти непрекъснато биват залавяни. Има десетки хора, срещу които има дела, има десетки осъдени и има такива български граждани, които вършат гнусната си работа в Турция и не смеят да преминат границата, защото ги чакат да ги хванат.

По думите му, преминаването през България струва от няколко стотин до 1000 или 2000 евро. Когато става въпрос за микробус с 15-17 души се изкарват примерно по 60 000 евро за едно транспортиране. В това прекарване се ангажират пътни полицаи и гранични полицаи - всяка нощ, на три смени по осем часа.

Относно опазването на границата ни Валери Симеонов заяви, че граничарите са там и трябва да отдадем заслуженото за техния труд. Той изтъкна, че всяка нощ се сменят три смени от по осем часа, като някой път се налага да пътуват по 12 часа и граничарите и военните са там.

Мъж и дете са намерените удавени имигранти в Дунав

Мъж и дете са намерените удавени имигранти в Дунав

В този участък на реката няма техническо наблюдение

Ресурсите на цялата държава – на две министерства са съсредоточени там, строи се зверски", каза Симеонов и допълни, че лично е бил на място. "Има участъци, които са с наклон 45 градуса", заяви Валери Симеонов.

Той даде пример със Странджа, където теренът е насечен и попита как се прави ограда в пропаст? Валери Симеонов заяви, че там, където оградата е направена не минава никой.

С очите си го видях”, заяви Валери Симеонов. Председателят на НФСБ заяви, че до десетина дни ще бъде готов старият участък от оградата до Малко Търново. „Нещата са направени има много малък участък от километър – просеките са направени, пътят е направен”, заяви той.

Хубаво е да знаят българите колко мигранти има в България в бежанските лагери - малко над 5000. В Гърция има 22 хиляди малолетни само деца от там нататък са няколко стотин хиляди мигранти”, изтъкна Симеонов.

Никой не казва, че няма канали – това е скъпо платен бизнес. Има участие на гранични полицаи”, коментира още той и даде за пример  страната ни, която единствена е спирала мигрантите и ги е регистрирала. По думите му тези, които минават през България, минават през осигурени канали.