Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Гърция, Германия и Перу между 14 и 21 ноември, съобщи Белият дом.

На 15 ноември той ще пристигне в Гърция, където ще е се срещне с президента Павлопулос и премиера Ципрас. Посещението на Обама е пореден знак на подкрепа за усилията за оздравяване на икономиката на страната. Сред темите на разговорите ще бъде миграционната криза.

На 17 и 18 ноември американският президент ще посети Германия. Програмата му предвижда среща с канцлера Ангела Меркел, с която ще обсъдят "широк кръг от двустранни, регионални и трансатлантически въпроси. Сред акцентите в разговорите ще бъдат конфликтите в Украйна и Сирия, операцията срещу ДАЕШ, трансатлантическите икономически отношения.

Това е шестата визита на Обама на германска земя. Той ще има последна възможност в рамките на мандата си да участва в среща на международната група "Quint" ("Петорката") и да поздрави в такъв формат лидерите на Германия, Франция, Италия и Великобритания. На срещата ще бъдат обсъдени въпроси от глобално значение.

През периода 18-20 ноември президентът на САЩ ще посети Перу, където ще участва в лидерска среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо партньорство.