Всички участници в изборния процес да споделят своето виждане във връзка с мерките, които възнамеряват да вземат или биха предложили на институциите за превенция на изборни нарушения и невалиден вот. За това апелират в отворено писмо Обединението за честни избори (ОЧИ).

От обединението отчитат масовото и устойчиво недоверие в изборния процес, особено в години след 2020 г. Според позицията на ОЧИ това се дължи на честите изменения в Изборния кодекс както и скандалите, свързани с машинния вот на изборите през октомври 2023 г.

Машинният вот беше въведен, наред с други аргументи, и за да ограничи невалидните бюлетини - автентични или плод на манипулация в процеса на броенето - след като броят им на местните избори през 2019 г. за първи път надхвърли 15%, а в цели три области дори достигна 20%, което беше безпрецедентно, посочват от ОЧИ.

Експерти ще проверяват машините за гласуване ден преди вота

Експерти ще проверяват машините за гласуване ден преди вота

Всичко беше открито и публично по сертифицирането на машините за гласуване, увери служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Но, се коментира в отвореното писмо, бламирането на машинния вот на последните местни избори, като процентът невалидни бюлетини отново нарасна и дори задмина предните нива с 15,46% средно за страната и 17% извън София. Това ерозира доверието в представителността на изборния процес, категорични са от обединението.

Друг проблем, който се отчита в изборния процес, е и умората в членовете на изборните комисии и администрация, както и масовите грешки при пренасяне на резултати в секционните протоколи. Тези обстоятелства бяха предизвикани от дългия изборен ден и изключително усложнени секционни протоколи, особено когато предстоят да бъдат с два метода за гласуване, два избирателни списъка и общо четири урни в около 10 000 секции в страната и чужбина.

На места последните избори бяха касирани, а дори в София беше заведено съдебно дело, оспорващо резултатите. Централната избирателна комисия все още отказва пълноценен анализ под предлог, че Народното събрание не им е вменил това задължение със нарочен закон - въпреки че имат законово задължение да гарантират най-високите международни стандарти. Този феномен се развива и на фона на критично ниско доверие в самия политически процес като резултат от честите кризи и смени на правителства, отбелязват от ОЧИ.

Обединението за честни избори настояват всички политически партии чрез действията си по време на кампанията и изборите на 9 юни да дадат гаранции, че са взели мерки, за да минимизират изборните нарушения и съмненията във валидността на вота на българските граждани.

Двойно повече служители и ресурс ангажирани за вота на 9 юни

Двойно повече служители и ресурс ангажирани за вота на 9 юни

В сряда след вота се очакват резултати от европейските, в четвъртък - от националните избори

ОЧИ искат представители на политическите партии, които ще участват в изборите, да отговорят на следните въпроси:

  • Как осигурявате в рамките на настоящата кампания обучението на Вашите партийни застъпници и представители в СИК?
  • Ако провеждате собствени обучения, как оценявате информационните материали, предоставени от Централната избирателна комисия и достатъчни ли са те?
  • Имате ли методика, критерии и механизъм да определите нивото на компетентност на Вашите представители в избирателните комисии?
  • Каква комуникация при изборни проблеми поддържате с Ваши представители, застъпници и наблюдатели?
  • Как взаимодействате с представителите на българските общности в чужбина, които от години организират вота зад граница, и какви мерки взимате, за да избегнете ситуации, в които се подменят в последния момент като членове на комисии представители на доброволчески организации с непознати за местните общностите лица, без възможности за реакция? Отчитате ли натрупаното недоверие на тези общности към партиите и Вашата в частност като проблем?
  • Считате ли, че наблюдатели и застъпници трябва да бъдат заплатени от партиите, от държавата, или не трябва да получават възнаграждение?
  • Какви мерки предлагате, за да се минимизира изборния туризъм във всичките му форми и проявления? (като например извозване на избиратели с автобуси, организирана пре-регистрация на големи групи граждани в малки общини, особено преди местни избори)
  • Как предлагате да се осигури достатъчно плуралистичен състав на СИК в малките населени места, където рядко има желаещи?
  • Какви мерки взимате или предлагате, за да осигурите достоверно преброяване на бюлетините в СИК, където нямате свой представител, застъпник или наблюдател, включително във връзка с човешки грешки при попълване на протоколи?
  • Провеждате и/или предвиждате ли информационна кампания насочена към вашите избиратели за работа с машините, хартиените бюлетини, използването на преференция и като цяло насочена към практическата част на технологията за гласуване в изборния ден?
  • Какво е Вашето решение за минимизиране на невалидните бюлетини при хартиен вот, независимо дали автентични или оставящи съмнение за манипулация (задраскване, интерпретация на невалидност, отпечатъци от химикал, и др.)?
  • Какви мерки предлагате, за да се повиши качеството на изборните протколи от СИК и да се минимизират грешките при попълването им? Какви мерки предлагате, за да се повиши доверието в достоверността на консолидираните изборни резултати?
  • Ще подкрепите ли създаването на независима работна група от изборни експерти и представители на неправителствени организации и журналисти с цел оценка на въздействието на промените в Изборния кодекс?
  • Ще подкрепите ли отворен призив към Централната избирателна комисия да позволи подробен, независим, експертен анализ на изборни нарушения, грешки при броенето, невалиден вот посредством повторно броене на бюлетини в представителна извадка на секции?
ЦИК съветва да проверим дали не сме попаднали сред заличените избиратели

ЦИК съветва да проверим дали не сме попаднали сред заличените избиратели

Предстои да се определи санкцията срещу Николай Денков