Всичко беше открито и публично по сертифицирането на машините за гласуване. Има доста нови неща, които бяха направени от гледна точка на Министерство на електронното управление (МЕУ). Министерството предостави експерти по молба на Централната избирателна комисия (ЦИК), които да направят проверка на машините, съгласно Изборния кодекс до 24 часа преди изборния ден. Toва заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването "Защо господин министър" по БТВ.

Той обясни, че това, което МЕУ е направило, е да удостовери машините за вота. Мундров уточни, че за местните избори не е участвал в процеса по удостоверяване на машините за изборите за местна власт. Лично той ще гласува на вота с машина.

"Би следвало целият процес, не само удостоверяването на сорскода, но и машината, трябва да бъде сертифициран и ясен целият процес от самото начало до пристигането на машините в Секционните избирателни комисии. Затова МЕУ направи толкова открито и публично самото удостоверяване на машините", коментира министърът.

Той подкрепя електронното гласуване, но има идеята, че по-трудно се обяснява като процес. Нека първо да направим така, че да се върне доверието в машинното гласуване и след това да се върви към следващ етап - дистанционно електронно гласуване, призова Валентин Мундров.

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

Докладът за оценяване на съответствието е изпратен в Централната избирателна комисия

Мундров подчерта, че хартията за машините е предоставена на две независими лаборатории и отговаря на изискванията на производителите.

Той добави, че има хипотези дадена флашка да се счупи, но това е под 0.5% от случаите. Всички видео устройства са изпратени по страната и дори до началото на другата седмица ще достигнат до Регионалните избирателни комисии. Тестове на системата за видеонаблюдение са направени, като самите членове на РИК също трябва да направят тест в деня на изборите, за да видят дали камерите за видеонаблюдение работят.

Министърът очаква да има кибератаки, като във връзка с това е сформирана работна група, в която са разписани съответните дейности, които да бъдат предприети преди изборите. Това, което МЕУ прави подпомага възможността да се направи така, че при евентуални атаки да бъдат преодолени.

Иначе Мундров е в добър екип с бившия министър на електронното управление Александър Йоловски, като му има доверие.

По отношение на новите лични карти с чип с биометрични данни - снимка, пръстови отпечатъци, Мундров коментира, че това е въпрос към министъра на вътрешните работи. В момента Министерство на електронното управление няма достъп до информацията относно чипа в личните карти, уточни той.

МЕУ няма да допусне машинното гласуване да бъде отново опорочено

МЕУ няма да допусне машинното гласуване да бъде отново опорочено

От същите лица със своите действия или бездействия

Мундров посочи, че от началото на годината са издадени милион и 660 хиляди бели рецепти. Технически проблеми с електронните рецепти няма.