Министрите от Вишеградската четворка и България подписаха декларация за обща позиция по преговорния процес за новата програма за Общата селска политика (ОСП), съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Това стана на среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група, проведена в гр. Познан, Полша.

"Необходимо е средствата от инструмента за възстановяване да се получат най- скоро. Ние ще подкрепим декларацията, която е подготвена от Полското председателство на Вишеградската група. Тя е добра основа за постигане на компромис в Съвета по Общия подход в идния месец. Надявам се, че всички заедно ще бъдем много кооперативни в идващите дни и седмици, за да се поздравим с постигането на един добър баланс и сигурност в полза на всички фермери", каза министър Десислава Танева.

За България, в хода на преговорния процес, въпросът за задължителността на екосхемите остава основен политически елемент от общото Споразумение, каза земеделският министър Десислава Танева. Тя поиска Националната програма по пчеларство да бъде с нова референтна година 2018.

Тя настоява за гъвкавост, за да има минимален риск от загуба на средства. "В този смисъл, предлагаме принципът на прилагане на настоящите зелени плащания, да продължи да действа, а именно ставката да е в пряка зависимост между бюджет и допустими площи в конкретната година", поясни Танева.

В помощ на марките фермери министърът изрази очакване максималният задължителен процент, насочен за екологични площи, да не бъде повече от 5%, както и да има възможност да се запази изключването на фермите до 15 ха. "Важно е да запазим възможността за изключване на фермерите с до 10 ха обработваема земя от обхвата на Стандарт № 8. Той продължава логиката на диверсификацията на зелените изисквания", допълни министър Танева.

По въпроса за внедряването на прецизно земеделие и използването на нови технологии, земеделският министър посочи, че това би довело до намаляване на употребата на химични пестициди и торове в селското стопанство.